Miljardair mag Google aanklagen om automatische aanvulling

© CIDimport

Miljardair mag Google aanklagen om automatische aanvulling

Geplaatst: 6 augustus 2014 - 11:49

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:58

Redactie ID.nl

Een miljardair uit China mag Google aanklagen om de zoekmachine te dwingen iets aan diens zoeksuggesties te doen. Zodra iemand nu zoekt naar 'Albert Yeung,' dan vult Google dat automatisch aan met 'triad.'

Dat suggereert dat Yeung banden heeft met de Chinese maffia, wat volgens de miljardair niet het geval is. Yeung spandde de rechtszaak aan nadat Google eerder het verzoek afwees de automatische aanvulling te verwijderen, aldus persbureau Reuters.

Yeung geeft aan dat zijn reputatie ondertussen flink is beschadigd en wil daar dan ook een schadevergoeding voor terugzien.

Censuur 

Google gaf eerder aan niet verantwoordelijk te zijn voor de suggesties die de zoekmachine geeft. Deze worden mede aangestuurd door waar 'de massa' naar zoekt en hoe vaak het al op internet voorkomt. Yeung zou dan ook meer succes hebben als hij de websites die informatie over de miljardair in combinatie met de triad zou aanschrijven, om de valse informatie van het internet te halen.

In die verdediging gaat de Chinese rechtbank niet mee. Google heeft de mogelijkheid informatie te censureren en zou dat in dit geval ook moeten doen, aldus de rechter. "Foute informatie kan zich gemakkelijk verspreiden, zodra zoekers het internet afstruinen. De kunst is om daar een goede balans in te vinden."

Google heeft nog geen reactie gegeven op de uitspraak. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten