'Minder concentratievermogen dan goudvis door opkomst smartphones' 2015-05-15T13:12:56

G DATA registreert onverwachts hoge toename aan malware in 2014

Gerucht: Gratis Spotify beperkt zich straks tot drie maanden

'Minder concentratievermogen dan goudvis door opkomst smartphones'

Vertel ik je zo meer over, eerst even mail checken

'Minder concentratievermogen dan goudvis door opkomst smartphones'

Uit Canadees onderzoek van Microsoft blijkt dat smartphonebezitters tegenwoordig een slechter concentratievermogen hebben dan een goudvis. Het goede nieuws is echter dat we wel beter zijn geworden in multitasken.

Microsoft hield een enquete onder 2000 Canadezen en deed bij 112 van de deelnemers ook hersenscans. In het jaar 2000 is de gemiddelde aandachtsspanne nog 12 seconden. In 2013 kunnen we ons slechts 8 seconden op één taak concentreren. Een goudvis heeft een concentratievermogen van 9 seconden.

Niet efficiënt

In die periode is de smartphone in ons leven gekomen, en inmiddels ook niet meer weg te denken. 77 procent van de ondervraagde jongeren (18-24 jaar) geeft aan direct naar zijn mobieltje te grijpen, zodra er even niets anders te doen is. Maar 10 procent van de 65+ 'ers doet hetzelfde. 73 procent van de jongeren kijkt ook nog snel even op zijn smartphone voor het slapen gaan.

Meer dan de helft van de deelnemers zegt wel eens afgeleid te zijn en zich moeilijk te kunnen concentreren op één taak, een aantal dat nog hoger oploopt bij mensen die vaak sociale media gebruiken of meerdere apparaten tegelijk (zoals een smartphone, een tablet of een pc) gebruiken. Het gevolg daarvan is dat ze niet altijd even efficiënt te werk gaan en 'savonds of in de weekenden werk moeten inhalen.

Dopamine

Volgens de onderzoekers zijn mensen die veel met gadgets en internet bezig zijn, constant op zoek naar iets nieuws. Wanneer ze dat vinden, komt er dopamine vrij en voelen we ons even wat beter. Om daarna snel op zoek te gaan naar een nieuwe stimulans.

Geen wonder dan ook dat Microsoft zich met de onderzoeksresulaten vooral richt op adverteerders, die er baat bij hebben onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden

Bron: Microsoft - Attention Spans (.pdf)


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord