Minder Nederlanders trappen in helpdeskfraude 2019-05-17T11:47:21

MS Paint krijgt zowaar nieuwe functies

Review: TomTom Go Premium

Minder Nederlanders trappen in helpdeskfraude

Minder Nederlanders trappen in helpdeskfraude

1600 Nederlanders deden vorig jaar aangifte van helpdeskfraude, waarbij ze benaderd werden door oplichters die zich voordeden als Microsoft-medewerkers. Ten opzichte van 2017 is er sprake van een daling, toen betrof het namelijk zo'n 2000 slachtoffers.

Dat schrijft de site Security.nl vandaag. De cijfers van de Nederlandse politie komen overeen met een eerder onderzoek dat Microsoft zelf uitvoerde. Daar bleek ook al uit dat deze oplichterstruc wereldwijd minder effectief is. In de media is er veel aandacht geweest voor deze vorm van fraude. Daardoor trappen mensen er minder vaak in. 

Laten hangen

Gelijk ophangen, is het advies. Niet opnemen als je een belletje krijgt van een onbekend nummer uit het buitenland, kan ook schelen. Microsoft belt je namelijk nooit uit zichzelf. Hoeveel euro de cybercriminelen in totaal hebben buitgemaakt, is nog niet precies bekend. Gemiddeld is een slachtoffer wel al tussen de 1400 en 2900 euro uit. Best een hoop, dus.

Overigens is het aannemelijk dat er meer dan 1600 slachtoffers zijn. Bij cybercrime wordt namelijk relatief weinig aangifte gedaan


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord