Mobiele adblockers besparen tot wel 83% aan data 2015-11-05T11:29:22

Irispen Air 7 scant teksten draadloos

Video: Windows Defender (2): Malware blokkeren

Mobiele adblockers besparen tot wel 83% aan data

Mobiele adblockers besparen tot wel 83% aan data

Er is veel te doen over adblockers, maar één ding kun je moeilijk ontkennen: Ze zijn goed voor je dataverbinding. De Consumentenbond deed onderzoek naar het dataverbruik van adblockers zoals die in iOS 9 standaard zitten ingebouwd, en concludeerde dat het op sommige websites mogelijk is tot wel 83% aan data te besparen.

De bond keek naar zo'n 30 populaire Nederlandse websites en keek naar de grootte daarvan mét en zonder advertenties. De onderzoekers gebruikten daarvoor een aantal adblockers die nu in de App Store staan.

Verdubbeling

In de meest extreme gevallen kostten de advertenties zelfs méér data dan de website zelf. Het blokkeren van trackers en advertenties zorgde bij WeerOnline.nl zelfs voor een besparing van 83%, of 2,3 MB. Op de mobiele site van Buienradar bespaar je met een adblocker zelfs 3,9 MB.

Het gaat daarbij om de meest extreme gevallen. Alle resultaten van de 30 websites zijn hier te bekijken.
 

 

Databundel

 

Advertenties kosten data, net als de website zelf. Maar omdat reclames steeds opzichtiger worden bestaan ze vaker uit bewegende en knipperende onderdelen - en dat kost juist nóg meer data. Wanneer je een databundel hebt van bijvoorbeeld 500 MB, kun je dus veel baat hebben bij een adblocker.

Het gaat daarbij overigens wel om websites, en niet om apps zelf. De app van Buienradar bevat veel minder advertenties en is dus minder groot.
 

Controversieel

De adblocker die in iOS 9 zit is controversieel. Veel uitgevers van websites vinden het geen fijn idee dat Apple zelf een adblocker in het besturingssysteem stopt, omdat die websites vaak overleven op advertentie-inkomsten. Voorstanders van adblockers zeggen juist dat opdringerige en drukke advertenties zorgen voor een vervelende surf-ervaring.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord