Mobiele adblockers besparen tot wel 83% aan data

© CIDimport

Mobiele adblockers besparen tot wel 83% aan data

Geplaatst: 5 november 2015 - 09:25

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:20

Redactie ID.nl

Er is veel te doen over adblockers, maar één ding kun je moeilijk ontkennen: Ze zijn goed voor je dataverbinding. De Consumentenbond deed onderzoek naar het dataverbruik van adblockers zoals die in iOS 9 standaard zitten ingebouwd, en concludeerde dat het op sommige websites mogelijk is tot wel 83% aan data te besparen.

De bond keek naar zo'n 30 populaire Nederlandse websites en keek naar de grootte daarvan mét en zonder advertenties. De onderzoekers gebruikten daarvoor een aantal adblockers die nu in de App Store staan.

Verdubbeling

In de meest extreme gevallen kostten de advertenties zelfs méér data dan de website zelf. Het blokkeren van trackers en advertenties zorgde bij WeerOnline.nl zelfs voor een besparing van 83%, of 2,3 MB. Op de mobiele site van Buienradar bespaar je met een adblocker zelfs 3,9 MB.

Het gaat daarbij om de meest extreme gevallen. Alle resultaten van de 30 websites zijn hier te bekijken.
 

 

Databundel

 

Advertenties kosten data, net als de website zelf. Maar omdat reclames steeds opzichtiger worden bestaan ze vaker uit bewegende en knipperende onderdelen - en dat kost juist nóg meer data. Wanneer je een databundel hebt van bijvoorbeeld 500 MB, kun je dus veel baat hebben bij een adblocker.

Het gaat daarbij overigens wel om websites, en niet om apps zelf. De app van Buienradar bevat veel minder advertenties en is dus minder groot.
 

Controversieel

De adblocker die in iOS 9 zit is controversieel. Veel uitgevers van websites vinden het geen fijn idee dat Apple zelf een adblocker in het besturingssysteem stopt, omdat die websites vaak overleven op advertentie-inkomsten. Voorstanders van adblockers zeggen juist dat opdringerige en drukke advertenties zorgen voor een vervelende surf-ervaring.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten