Mobiele telefoon bestaat 40 jaar

© CIDimport

Mobiele telefoon bestaat 40 jaar

Geplaatst: 3 april 2013 - 08:43

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:13

Redactie ID.nl

Tegenwoordig worden mobiele telefoons al lang niet meer alleen gebruikt voor telefoongesprekken maar 40 jaar terug was dat nog het enige wat je er mee kon. Martin Cooper, technische man bij Motorola was 40 jaar geleden de eerste die een mobiel telefoongesprek voerde.

Op 3 april 1973 belde Martin Cooper met een ‘collega’ van een andere telecom-organisatie en wist hem te melden dat hij via ‘a real cellular telephone’ aan het bellen was. Zelfs Martin Cooper zou wellicht niet kunnen vermoeden dat het aantal mobiele bellers in 2012 haast gelijk was aan de wereldbevolking van destijds, scheelt ‘slechts’ een miljard. Uit een rapport uit 2012 van de International Telecommunication Union waren er 6 miljard mobiele telefoon abonnementen wereldwijd. In 1973 was de totale wereldbevolking 6 miljard.

$3500 voor mobieltje

In het begin waren het vooral zakelijke gebruikers die met telefoons ter grootte van bakstenen rondliepen. Nu loopt iedereen daar mee rond. Er moest in het begin ook 3500 dollar worden neergelegd voor een ‘mobiele’ telefoon.

Mobiele telefoon bestaat 40 jaar-16258439

© CIDimport

Martin Cooper

Martin Cooper wordt gezien als de ‘vader’ van de mobiele telefoon. Cooper kwam op het idee van de mobiele telefoon toen AT&T in de zestiger jaren met een autotelefoon kwam. Hij wilde dat een telefoonnummer niet aan een plaats, bureau of huis gekoppeld was maar aan een persoon. Zijn visie dat een telefoon in de toekomst wellicht enkel in het oor of onder de huid zou worden gedragen, is echter nog niet uitgekomen. Maar wellicht lopen we straks allemaal met brilletjes rond als de Google Glasses. De inmiddels 85-jarige Martin Cooper kan in ieder geval zeggen dat hij de eerste mobiele beller ter wereld was en hij is er dan ook trots op aan de wieg van de mobiele telefoon te hebben gestaan.

[Via: BBC]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten