'Moderne auto's veel te privacy-onvriendelijk'

© CIDimport

'Moderne auto's veel te privacy-onvriendelijk'

Geplaatst: 25 november 2015 - 07:44

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:11

Redactie ID.nl

Auto's geven veel persoonlijke informatie weg over automobilisten, en dat zorgt voor privacygevaren, waarschuwt de ANWB. Moderne auto's verzamelen bakken aan gegevens over rijgedrag, terwijl een meerderheid van de Nederlanders niet weet dan dat gebeurt.

Dat laat de ANWB vandaag weten. Volgens de Bond verzamelen auto's meer informatie dan je door zou hebben.

Moderne auto's

Het gaat daarbij om moderne, 'connected' auto's. Die houden veel informatie bij over de auto, zoals wanneer een onderdeel stuk gaat. De auto's verzamelen echter ook informatie over het rijgedrag, bijvoorbeeld hoe snel en vaak je remt. Dat is informatie die zeker voor verzekeraars erg waardevol kan zijn - iemand die vaak op de rem moet rijdt waarschijnlijk vaak roekeloos en zou misschien wel een hogere remie kunnen krijgen.

Harde schijf

Ook hebben moderne auto's een harde schijf waarop navigatie-informatie wordt opgeslagen. ZO is makkelijk te zien waar je bent geweest en wanneer, en waar je bijvoorbeeld hebt geparkeerd. Ook dat is waardevolle informatie, die makkelijk in verkeerde handen kan vallen wanneer je auto gestolen wordt.

Niet weten, wel tekenen

Volgens de ANWB weten veel automobilisten niet dat hun auto zo veel informatie verzamelt, maar teken je daar wel voor bij het kopen van een auto. Zulke informatie staat in het koopcontract, maar dat zijn vaak dikke drukwerken en zijn ook amper te weerleggen.

Campagne

De Bond wil dan ook dat je binnenkort zelf de keus kunt maken welke informatie wordt gedeeld met fabrikanten. Ook begint de ANWB een campagne om automobilisten wijzer te maken over de informatie die auto's verzamelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten