Mogelijk referendum over nieuwe aftapwet dichterbij 2017-08-21T10:39:00

Obama-tweet verbreekt Twitter-records

Ribbet: basics fotobewerken

Mogelijk referendum over nieuwe aftapwet dichterbij

Mogelijk referendum over nieuwe aftapwet dichterbij

Vanaf volgend jaar krijgen de Nederlandse inlichtingendiensten uitgebreidere bevoegdheden om online communicatie af te tappen. De Eerste Kamer stemde daar al mee in, maar nu lonkt een referendum.

Op de site van het zogeheten Sleepwet-referendum kan iedereen een digitale handtekening achterlaten. Des te meer dat er zijn, des te groter de kans dat de Nederlandse burger zelf zich in de discussie kan mengen door middel van een - weliswaar raadgevend - referendum. 

Vandaag is bekendgemaakt dat er al 10.000 handtekeningen zijn opgehaald. Daarmee is een eerste belangrijke stap gezet. Maar om het daadwerkelijk tot een referendum te laten komen, zijn nog veel meer handtekeningen vereist. 300.000 om precies te zijn.

Sleepnet

Een van de belangrijkste aanpassingen in de nieuwe wet is dat de AIVD en MIVD ongericht mogen afluisteren. Er wordt dan ook vaak gesproken over een 'sleepnet', waarbij veel privacy-gevoelige informatie tegelijk wordt onderschept. Dus ook van Nederlanders die nergens van verdacht worden. De data mag vervolgens met buitenlandse diensten worden gedeeld.

Wil je dat er over deze kwestie een referendum komt, dan kun je hier je handtekening achterlaten.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord