Motorola en Nederlander Dave Hakkens werken aan ‘blokkentelefoon’

© CIDimport

Motorola en Nederlander Dave Hakkens werken aan ‘blokkentelefoon’

Geplaatst: 29 oktober 2013 - 08:22

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:59

Redactie ID.nl

Smartphonefabrikant Motorola en de Nederlander Dave Hakkens werken samen aan een zogenaamde modulaire smartphone, een apparaat dat bestaat uit verschillende makkelijk te vervangen onderdelen.

Motorola, onderdeel van Google, werkt voor de nieuwe smartphone samen met de Nederlandse Hakkens. Hij stond eerder dit jaar wereldwijd in de spotlight stond met zijn concept Phonebloks, een nieuw soort telefoon die bestaat uit makkelijk vervangbare hardware onderdelen. Dit concept wordt nu door Motorola verwerkt tot een smartphone, dat het bedrijf omgedoopt heeft tot Project Ara.

'Consument en ontwikkelaar verbinden'

In een persverklaring zegt Motorola met Project Ara te willen doen voor smartphones wat Android heeft gedaan voor mobiele besturingssystemen. Android is een gratis besturingssysteem voor telefoonfabrikanten en bovendien volledig aanpasbaar. “Het is ons doel om een doordachte, expressieve en vooral open relatie te creëren tussen gebruikers, ontwikkelaars en de telefoon die de twee met elkaar verbind”, aldus Motorola.

Motorola en Nederlander Dave Hakkens werken aan ‘blokkentelefoon’-15754155

© CIDimport

Foto: een conceptfoto van Project Ara.

Volledig aanpasbare telefoons

Met Project Ara moet het mogelijk zijn om niet alleen de iconen en de achtergrond van je telefoon aan te passen, maar ook het toestel zelf. In een concept laat Motorola zien hoe dit kan: Ara maakt gebruik van een ‘endoskelet’, een basisstructuur waar verschillende modules aan vast kunnen klikken. Hierdoor is het in theorie mogelijk om de telefoon zelfs nadat hij aangeschaft is te voorzien van een nieuwe processor, display, toetsenbord of batterij.

Over enkele maanden worden er volgens Motorola uitnodigingen verstuurd naar ontwikkelaars om modules te maken voor Project Ara. Bekijk hieronder de conceptvideo 'Phonebloks', het oorspronkelijke idee van Nederlander Dave Hakkens.

In Computer Idee 24, jaargang 2013 staat een uitgebreid interview met Dave Hakkens. Computer Idee 24 ligt vanaf

dinsdag 5 november

in de winkels.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten