Mozilla gaat Flash blokkeren in Firefox 2016-07-26T11:56:36

Politie begint website om ransomware-slachtoffers te helpen

Ransomware: Moet je nou wel of niet betalen?

Mozilla gaat Flash blokkeren in Firefox

Weer een stapje dichter bij de dood van de onveilige plugin

Mozilla gaat Flash blokkeren in Firefox

De dood van Adobes vervelende en onveilige Flash Player is al vaak voorspeld, maar nog steeds is de software overal op internet aanwezig. Misschien dat Mozilla er écht een einde aan maakt, want vanaf augustus ondersteunt Firefox de plugin niet meer.

Dat laat de maker van de browser weten. Mozilla was al van plan Flash vanaf 2017 volledig uit te bannen, en dit is daar een voorbereiding op. Flash wordt geblokkeerd wanneer die "niet essentieel is voor de gebruikerservaring". Dat betekent dat banners en andere Flash-onderdelen standaard worden geblokkeerd, maar dat bijvoorbeeld Flash-video's wel nog blijven draaien.

Eerder schreven we al deze workshop(s): 'Hoe zet je Flash uit in je browser?'
 

Minder crashes, minder laadtijd

In 2017 worden ook die uitgeschakeld. Vanaf dat moment moet je voor ieder Flash-onderdeel dat je wil zien handmatig toestemming verlenen. Volgens Mozilla moet dat zorgen dat het aantal crashes van de browser met 10% vermindert, en dat programma's en websites sneller laden.

Op die manier wil Mozilla softwarebouwers stimuleren om hun programma's in het universele html5 te schrijven, wat op dit moment al steeds vaker wordt gedaan.
 

Zo lek als een mandje

Flash is software voor het weergeven van interactieve elementen op websites, maar is notoir vanwege zijn onveiligheid en instabiliteit. Regelmatig worden er grote gaten in de plugin ontdekt, die hackers kunnen uitbuiten voor het verspreiden van malware of het stelen van gegevens.

Mozilla is niet het eerste bedrijf dat probeert om Flash uit te bannen. Google, Microsoft en Apple probeerde dat allemaal eerder al te doen in hun eigen browsers. Toch gebruiken nog veel (vooral oudere) websites Flash-objecten, waardoor het helemaal uitbannen van de plugin niet goed is voor de gebruiker.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord