Muziekstreamingdienst Grooveshark gooit handdoek in de ring

© CIDimport

Muziekstreamingdienst Grooveshark gooit handdoek in de ring

Geplaatst: 1 mei 2015 - 06:43

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:38

Redactie ID.nl

Grooveshark gooit na acht jaar definitief de handdoek in de ring, als gevolg van een rechtszaakschikking met de platenmaatschappijen die de muziekstreamingdienst als illegaal bestempelden.

Eerder was er nog sprake van een mogelijke boete. Die zou Grooveshark moeten betalen omdat het liedjes aanbood zonder de bijbehorende artiesten daarvoor te betalen. Deels kwam dat doordat gebruikers zelf muziek konden uploaden, maar de medewerkers van Grooveshark boden willens en wetens ook zelf auteursrechtelijk beschermd materiaal op hun dienst aan.

Grooveshark lanceerde in een tijd dat het streamen van muziek nog helemaal geen gemeengoed was. Spotify stond nog in de kinderschoenen en stoute internetgebruikers waren vooral gewend aan peer-to-peer programma's als LimeWire, waarmee ze zonder ervoor te betalen aan hun muziek kwamen.

Pionier

In die zin was Grooveshark dan ook een pionier, een dienst die aan de vooravond stond van muziekstreaming. Je hoefde geen losse MP3'tjes meer te downloaden, je kon gewoon naar de website gaan en daar op play klikken. Alsof je naar een radio luisterde waarvan je zelf het aanbod kon bepalen.

Het team achter Grooveshark biedt nu excuus aan voor het feit dat er geen royalties werden betaald, ondanks dat er wel dealtjes waren gesloten met kleinere maatschappijen en bands. Men adviseert Grooveshark-gebruikers nu om de overstap te maken naar legale diensten, zoals Spotify.

Lees ook: Drie rebelse alternatieven op Grooveshark.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten