Nanotechnologie IBM maakt pc 10x zuiniger

© CIDimport

Nanotechnologie IBM maakt pc 10x zuiniger

Geplaatst: 18 mei 2011 - 09:53

Aangepast: 19 september 2022 - 13:34

Redactie ID.nl

IBM werkt samen met andere partijen een nanotechnologie die het o.a. mogelijk moet maken om computers tien keer zuiniger te maken.

Nanotechnologie IBM maakt pc 10x zuiniger

IBM werkt samen met andere partijen een nanotechnologie die het o.a. mogelijk moet maken om computers tien keer zuiniger te maken. In standby-modus zouden de computers zelfs nagenoeg geen stroom verbruiken.

IBM heeft met zijn partners een nanotechnologielaboratorium in Zurich (Zwitserland) geopend. Het lab kost $60 miljoen en een goede inboedelverzekering kan ook geen kwaad want de inboedel vertegenwoordigt een waarde van $30 miljoen.

Nanotechnologie IBM maakt pc 10x zuiniger-16252057

© CIDimport


Het nieuwe lab in Zurich

Nanometer 80.000 keer dunner dan haar
Het laboratorium is uitgerust om nauwkeuriger te kunnen werken met nanotechnologie. Een nanometer is 80.000 keer dunner dan een gemiddelde menselijke haar. Door de kleine schaal waarop gewerkt wordt, kan elke kleine storing grote gevolgen hebben. Zo zijn de laboratoriumruimten afgeschermd van trillingen en elektromagnetische invloeden, van bijvoorbeeld treinen die voorbij gaan of zendmasten voor telefonie. Ook temperatuurwisselingen en akoestische signalen in de laboratoriumruimte worden tegengegaan.

De techniek wordt ook ingezet voor zaken die niets met computers van doen hebben zoals het bouwen van efficiëntere zonnepanelen en het zuiveren van water.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten