Nederland in top 5 slachtoffers 'politievirus'

© CIDimport

Nederland in top 5 slachtoffers 'politievirus'

Geplaatst: 6 december 2012 - 11:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:07

Redactie ID.nl

Microsoft heeft cijfers bekend gemaakt over het aantal geïnfecteerde pc’s met gijzelvirussen (ransomware). In Nederland is het Ukash 'politievirus' een bekende. 65.000 Nederlandse pc’s zijn in gijzeling genomen waarmee Nederland in de top 5 van besmette landen staat.

Een gijzelvirus infecteert de pc via een besmette pagina die de computergebruiker bezoekt en blokkeert de pc totdat de eigenaar een bepaald bedrag heeft overgemaakt. In Nederland gebeurde dat onder het mom van een boete van politie of buma/stemra en stond het virus daardoor bekend als ‘politievirus’.

Strijd tegen gijzelvirussen

Computer Idee schreef er al eerder een workshop over en ook beveiligingsbedrijven komen met oplossingen die specifiek gericht zijn op het verwijderen van het virus. Microsoft zelf heeft in november een update uitgebracht voor de Malicious Software Removal Tool (MSRT) waarmee deze familie van malware (win32/weelsof) tegengegaan wordt. Het virus heeft al veel slachtoffers geëist in Europa en heeft het nu vooral gemunt op de VS.

Gijzelingen wereldwijd

Hieronder zie je een overzicht van de besmettingen in elk land. Nederland neemt met 8% (ruim 65000 infecties) zelfs de vijfde plek in .

Nederland in top 5 slachtoffers 'politievirus'-16431608

© CIDimport

[Via: Microsoft Technet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten