Nederlanders kopen massaal HDTV

© CIDimport

Nederlanders kopen massaal HDTV

Geplaatst: 14 juni 2006 - 04:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:05

Redactie ID.nl

Nederlandse consumenten lijken hun achterstand ten opzichte van andere Europeanen in te halen en zijn dit jaar de grootste kopers van HDTV's. De verkopen verzesvoudigen dit jaar, wat de penetratie op 12 procent bereik brengt.Dat bleek gisteren op het Hilversumse Mediaparkt, de lokatie waar het NOB momenteel het WK Voetbal in HD-kwaliteit Nederland instuurt.

Nederlanders kopen massaal HDTV

Nederlandse consumenten lijken hun achterstand ten opzichte van andere Europeanen in te halen en zijn dit jaar de grootste kopers van HDTV's. De verkopen verzesvoudigen dit jaar, wat de penetratie op 12 procent bereik brengt.

Dat bleek gisteren op het Hilversumse Mediaparkt, de lokatie waar het NOB momenteel het WK Voetbal in HD-kwaliteit Nederland instuurt. Daar presenteerde marktonderzoeker GfK cijfers over de Nederlandse verkopen van HDTV.

Tot 9 juni 2006 waren er dit jaar 350.000 televisies verkocht die het predikaat HD Ready bevatten. Verder blijkt dat er dit jaar 5,9 keer meer HD Ready-apparaten verkocht worden dan in 2005. Daarmee is Nederland Europees koploper." Van den Oever trekt de huidige ontwikkelingen door voor heel 2006 en concludeert dat er 800.000 HD-schermen verkocht zullen worden.

Het WK Voetbal in Duitsland blijkt voor tienduizenden Nederlanders een reden om en nieuwe, platte tv aan te schaffen. Iedere internationaal voetbaltournooi levert Nederlandse winkels 40.000 extra verkopen op. Voorts blijkt dat Nederlanders tot de eeuwwisseling ieder jaar 1 miljoen televisies kochten. De laatste 4 jaar zit daar een sterke groei in. Dit jaar zullen er naar verwachten 1,5 miljoen tv's verkocht worden.

Iets meer dan de helft van de nu verkochte televisies is HD Ready. Uit onderzoek van GfK blijkt dat 40 procent van de kopers niet eens weet dát ze een HD-tv kopen. Dertig procent weet exact wat HDTV is en nog eens 30 procent weet het ongeveer.

Winkeliers verkopen HDTV-schermen onder het mom van 'superieure kwaliteit'. In theorie is dat zo, maar de Nederlandse praktijk blijkt anders. Kabelbedrijven blijken deze dagen slechts aan de vraag onder consumenten te kunnen voldoen. Decoders worden niet op tijd uitgeleverd. Storender voor consumenten die permanente HD-kwaliteit verwachten is het feit dat er in Nederland amper videoproducties worden gemaakt in HDTV-kwaliteit.

Vooralsnog zijn het in Nederland enkel enkele kabelbedrijven die beelden in HD-kwaliteit uitzenden. Telecombedrijven kunnen daar ook mee beginnen als ze voor de videosignalen capacteit apart zetten tege minstens 16 megabit per seconde, voor Mpeg4, en 24 Mbps voor Mpeg2. Dat zijn snelheden die het best gegarandeerd kunnen worden met ADSL-opvolger VDSL of glasvezelinternet tot aan de voordeur.

Bron: Emerce

Meer weten over HD, HD-Ready en HDMI? Op de VNU-site Koopinfo vindt u meer informatie en kunt u de specificaties van televisies bekijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten