Nederlandse apps vaak slecht beveiligd 2014-11-24T16:04:04

Illegale selfiestick-verkopers riskeren gevangenisstraf

'Door overheid-gesponsorde malware ontdekt'

Nederlandse apps vaak slecht beveiligd

Persoonlijke informatie te onderscheppen

Nederlandse apps vaak slecht beveiligd

Honderden Nederlandse apps zijn niet goed genoeg beveiligd. Daardoor is het voor kwaadwillenden gemakkelijk om persoonlijke informatie te onderscheppen.

Dat blijkt uit onderzoek van Securify (PDF), dat de afgelopen drie maanden 1000 willekeurige Android-apps nader bestudeerde. Meer dan de helft daarvan verzamelde persoonlijke gegevens, zoals BSN-nummers, e-mailadressen, telefoonnummers, gebruikersnamen, wachtwoorden, bankrekeningnummers en zelf foto's.

Aanval

37 procent van die apps (199 in totaal) bleek geen enkele vorm van beveiliging te hebben. In andere gevallen bleek de beveiliging niet goed geïmplementeerd, waardoor het niet werkt zoals het hoort. Via een zogenaamde man-in-the-middle aanval kan een hacker de data buitmaken zodra Android-gebruikers verbinding maken met een open wifi-netwerk.

Securify noemt de onveilige apps niet bij naam, maar zoekt contact met de makers zodat ze er iets aan kunnen doen. Het betreft in ieder geval apps in populaire categorie├źn als calorietellers, dating-apps, shopping-apps en voetbalapps. App-ontwikkelaars blijken in de praktijk nogal eens lastig bereikbaar en het duurt lang voor lekken gedicht worden, zo stelt het onderzoeksbureau. Als het al zover komt.

Ook iOS

De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens de DroidCon-conferentie in Amsterdam. Overigend wordt verwacht dat iOS-apps net zo onveilig zijn en dat de problemen niet exclusief zijn voor Android. Ook komt er een website waarop ontwikkelaars zelf kunnen testen of hun apps veilig genoeg zijn.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord