Nederlandse banken zetten nieuwe IBAN-omrekentool online

© CIDimport

Nederlandse banken zetten nieuwe IBAN-omrekentool online

Geplaatst: 15 juni 2015 - 06:52

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:27

Redactie ID.nl

De Nederlandse banken hebben de tool om IBAN-nummers om te rekenen weer online gezet. De tool werd vorige maand offline gehaald omdat die zogenaamd te duur was. Dat kwam de banken op veel kritiek te staan, waarvoor zij inmiddels lijken te zijn gezwicht.

De IBAN-omrekentool is te vinden op Omnummertool.OverOpIban.nl.

Veilige plek

De website is een initiatief van de Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland. Die willen daarmee dat mensen weer op één veilige plek terecht kunnen om hun IBAN-nummer om te rekenen. In april werd de officiële omrekentool van de banken stopgezet, "omdat iedereen inmiddels zijn eigen IBAN wel zou moeten kennen" volgens de banken.

Wildgroei

Die stopzetting resulteerde in een wildgroei van websites die allemaal een eigen omrekentool aanboden. Sommige daarvan deden dat belangeloos, maar tussen de omrekentools zaten ook een hoop malafide websites die verkeerde rekeningnummers als resultaat gaven waar het slachtoffer dan geld naartoe stuurde. Ook werd er op sommige websites malware verspreid.

(On)veilig

Meer informatie is te vinden op OverOpIBAN.nl, waar ook een link naar de omnummertool staat. Gebruikers van browser-add-ons als HTTPS Everywhere moeten overigens oppassen: Hoewel de omrekentool zelf goed beveiligd is herkent de browser het certificaat van de hoofdwebsite niet, waardoor er een grote waarschuwing in beeld verschijnt. Het is volgens een woordvoerder niet nodig die website te beveiligen, "omdat er toch geen bankgegevens kunnen worden ingevuld."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten