Nederlandse leger gaat hackers opleiden

© CIDimport

Nederlandse leger gaat hackers opleiden

Geplaatst: 14 februari 2014 - 08:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:14

Redactie ID.nl

Het Ministerie van Defensie gaat 15 hackers opleiden voor digitale oorlogsvoering. De hackers krijgen een opleiding van een jaar bij het beveiligingsbedrijf Fox-IT.

Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gisteren tijdens een symposium over cyberdefensie. De hackers moeten niet alleen defensief, maar ook offensief aanvallen kunnen uitvoeren.

Defensie wil al langere tijd meer doen om actief te worden in de digitale oorlogsvoering. Voormalig minister Hans Hillen kwam in 2012 al met de eerste plannen daarvoor.

Noodzaak
Commandant van de Taskforce Cyber van het leger, Hans Folmer, zegt dat het noodzaak is voor Nederland om mee te doen aan digitale operaties. "Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van middelen ontzegt. Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost, en je probeert hun computers uit te schakelen."

"Eén hacker..."
Volgens Folmer is cybercrime inmiddels net zo'n groot gevaar als fysieke oorlogsvoering. "Eén hacker, plus één modem veroorzaakt bijna evenveel schade en verlies bij de vijand, als tijdens een oorlog," zei hij gisteren op het symposium. "Eén hacker kan belangrijke bedrijfsgegevens ontfutselen. Eén hacker kan een aanval uitvoeren op infrastructuur en financiële systemen. Eén hacker kan militaire doelen uitschakelen. Dat is cyber, dat is hét nieuwe domein van oorlogsvoering."

Als er geen missies zijn, zal het hackersteam voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gaan werken. Wat ze daar verder gaan doen, is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wat de gevechtsrichtlijnen van de nieuwe digitale soldaten worden. "Dat zal de regering moeten vaststellen," aldus Folmer.

Taskforce Cyber De hackers moeten nog dit jaar met hun opleiding beginnen. Ze zijn intern uit het leger gekozen, uit een competitie tussen 400 andere militairen. De 15 soldaten zijn overigens niet de enige digitale eenheid: ze gaan deel uitmaken van de Taskforce Cyber, waar 200 militairen werken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten