Nederlandse overheid betaalt 1,7 miljoen voor ondersteuning Windows XP

© CIDimport

Nederlandse overheid betaalt 1,7 miljoen voor ondersteuning Windows XP

Geplaatst: 24 april 2015 - 07:17

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:41

Redactie ID.nl

De Nederlandse overheid betaalt opnieuw meer dan anderhalf miljoen om het wanhopig oude Windows XP te blijven gebruiken. Met het hoge bedrag koopt de overheid ondersteuning voor 5,000 computers die nog niet op een moderner besturingssysteem draaien.

Het is de tweede keer dat de overheid geld betaalt voor het verouderde systeem. Microsoft stopte vorig jaar met de ondersteuning voor Windows XP. Dat betekent dat het bedrijf geen standaard updates meer aanbiedt voor beveiliging. Als er dus iets lek is in het systeem, wordt dat niet automatisch meer gerepareerd.

Oplossing

5,000 pc's van de Nederlandse overheid draaien echter nog op Windows XP, omdat de overheid niet snel genoeg was met het upgraden naar een modern besturingssysteem. Omdat de overheid echter niet met een onveilig systeem kan blijven werken, moet er een oplossing worden bedacht.

Half jaar verlengde ondersteuning

Nederland betaalt Microsoft daarom 1,7 miljoen euro om alsnog ondersteuning te bieden voor het besturingssysteem - dat komt neer op zo'n 340 euro per computer. Daarvoor krijgen de computers nog een half jaar ondersteuning.

'Begin' 2015

In de tussentijd moeten de pc's worden overgezet naar Windows 7. Die migratie moest "begin 2015" zijn afgerond volgens het Ministerie van Wonen & Rijksdienst, maar het is nu niet bekend hoe lang de migratie nog gaat duren.

Tegen de tijd dat alle pc's van de overheid zijn overgezet naar Windows 7 zijn we inmiddels al bij Windows 10 aanbeland. Benieuwd wanneer de overheid daarop overstapt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten