Nederlandse Popcorn Time-sites offline gehaald

© CIDimport

Nederlandse Popcorn Time-sites offline gehaald

Geplaatst: 25 februari 2015 - 07:47

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:15

Redactie ID.nl

Een Nederlandse site over Popcorn Time is offline gehaald door Stichting Brein. De websites, waaronder popcorntime.nl, boden downloadlinks aan naar de illegale torrent-streamingdienst. Dat mag niet, omdat Popcorn Time inbreuk maakt op auteursrechten.

"Deze site is verwijderd door stichting BREIN wegens verspreiding van Popcorn Time software", staat nu op de website te lezen. Naast popcorntime.nl zijn ook popcorntimefilms.nl, popcorn-time.eu en popcorn-time.info offline gehaald.

Legaal aanbod

De sites laten ook een boodschap zien van Brein waarin wordt gewezen op alternatieve diensten, waar je wél legaal films kunt kijken of muziek kunt streamen. 

Naar de rechter

Brein heeft de sites niet zelf offline gehaald, maar de eigenaren ervan opgespoord. "We hebben de beheerders een brief gestuurd waarin we hen hebben verteld dat ze illegaal bezig zijn", vertelt Tim Kuik aan Computer Idee. "Ze kregen de keus om de site offline te halen, anders zouden we naar de rechter stappen." Dat deed Brein ook met The Pirate Bay, waarvan het van providers eiste dat ze de site onbereikbaar zouden maken.

Downloads aangeboden

De websites boden downloads aan naar Popcorn Time, de illegale dienst waarmee je torrents kunt streamen. De sites hadden soms zelf downloads naar het programma, maar stuurden je in een enkel geval ook door naar popcorn-time.se, de officiële website van de dienst. "In sommige gevallen vroegen de websites zelfs geld voor de download. Dat is dubbel zo erg dus", zegt Kuik. 

Doorn in het oog

Popcorn Time is al tijden een doorn in het oog van de auteursrechtenbeschermers. Popcorn Time biedt namelijk een grote hoeveelheid illegale downloads aan, die als torrent te streamen zijn. Daarvoor wordt geen geld betaald aan de rechthebbenden, die daardoor veel geld mislopen.
Computer Idee mag Tim Kuik (van Stichting Brein) over 2 weken interviewen. Zouden jullie nog dingen van hem willen weten? Bijvoorbeeld wat hij van diensten als Popcorn Time vindt? Laat hieronder een reactie achter en misschien stellen we jouw vraag wel aan Tim Kuik! Je kunt ons ook mailen, naar thofmans@reshift.nl. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten