Nederlandse studenten ontwerpen schakelaar om huis te automatiseren

© CIDimport

Nederlandse studenten ontwerpen schakelaar om huis te automatiseren

Geplaatst: 10 oktober 2016 - 14:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:57

Redactie ID.nl

Vier studenten uit Eindhoven ontwierpen een slimme schakelaar waarmee je je complete huis kunt automatiseren. Op Kickstarter kun je hun product alvast bestellen. Computer Idee sprak met de uitvinders.

De Aucasi Socket is een slimme schakelaar die je tussen het stopcontact en een apparaat plaatst. Je kunt er eenvoudig je hele huis mee automatiseren. Het apparaat zoekt contact met het wifi-netwerk en vervolgens kun je binnenshuis vanaf je smartphone apparaten aan- en uitzetten. En je huis automatiseren dankzij de app, zodat bijvoorbeeld het licht automatisch aangaat een half uur voor zonsondergang.

De Aucasi is bedacht door student elektrotechniek Tim Beckers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij verzamelde een vriendenclub om zich heen om de Aucasi te ontwikkelen. Het eerste ontwerp van de Aucasi is nu af, maar nu moet er geld komen om de slimme schakelaar ook echt te bouwen. Daarom startte het viertal eind september een campagne op crowd fundingplatform Kickstarter. De studenten hopen zo 164.342 euro op te halen. Als de campagne slaagt, kan iedereen vanaf juni 2017 een Aucasi Socket kopen voor 69 euro. Maar mocht je nu al enthousiast worden, dan kun je het home automation product op Kickstarter alvast bestellen met een fikse korting, namelijk voor 49 euro.

Je zonnepanelen automatiseren

De Aucasi heeft geen centrale server nodig

Volgens Beckers is de Aucasi Socket goedkoper dan andere 'home automation'-systemen, vooral dankzij het ontbreken van een centrale server. Beckers: “De meeste home automation-systemen hebben een centrale server die je bijvoorbeeld in de meterkast moet plaatsen. Dat zijn dure apparaten. Dan heb je nog niet eens sensoren gekocht. Om te starten ben je een paar honderd euro verder. Met ons systeem kun je bescheiden beginnen.”

Met één Aucasi Socket kun je één ‘dom’ apparaat automatisch bedienen, zoals een lamp of een ventilator. Maar dankzij de app kun je daarnaast ook meteen al alle slimme apparaten met een wifi-verbinding in je huis automatiseren. Je kunt daarbij gebruik maken van de sensoren in de Aucasi. Daar zit een bewegingssensor in, een infraroodled en een stroomverbruikmeter. Dankzij die infraroodled kan Aucasi bijvoorbeeld de televisie aanzetten op het moment dat er een bepaalde uitzending begint, onder de voorwaarde dat er iemand thuis is.

Privacy beschermen

Mocht je zonnepanelen hebben geplaatst, dan kan Aucasi zien hoeveel Watt die leveren en bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje aan- of uitzetten. Het instellen van die regels doe je op je smartphone en is volgens Beckers niet moeilijk. Ook het installeren van de Aucasi is eenvoudig. “Je stopt hem gewoon in het stopcontact en zorgt vanaf je smartphone dat hij contact krijgt tot de router.”
 

Het apparaat is niet via internet te bedienen om de privacy van gebruikers te beschermen

De Aucasi is niet bestuurbaar vanaf het internet, maar daarvoor hebben de makers een duidelijke reden. Beckers: “Wanneer je de regels goed instelt, is het helemaal niet nodig om van afstand je huis te bedienen. Daarnaast willen we, om de privacy van gebruikers te beschermen, liefst helemaal geen toegang tot gebruikersdata. Veel andere home automation systemen hebben dat wel.”

Vriendenclub

De Aucasi ontstond als een knutselprojectje van een student. “Mijn studentenkamer wordt verlicht door een verzameling losse lampen”, vertelt Beckers. “Als ik tv wil gaan kijken of ’s nachts slapen, moet ik al die lampjes apart uitschakelen. Ik ben student elektrotechniek, dus bedacht al snel dat dat een stuk eenvoudiger moest kunnen. Ik knutselde een aantal schakelaars in elkaar en sloot die aan op een bewegingssensor. Wanneer er een tijdje geen beweging was, gingen de lichten automatisch uit. Mijn vrienden vonden mijn oplossing erg mooi en wilden graag ook zoiets.”

Nederlandse studenten ontwerpen schakelaar om huis te automatiseren-15985434

© CIDimport



Zo onstond het idee om samen te gaan bouwen aan de Aucasi Socket. Tim Beckers deed het hardware-ontwerp, Duco van den Akker ontwierp de ingebouwde software in de socket, Thijn Kolk deed de vormgeving en Nguyen Quoc Khanh programmeerde de app.

Dit artikel verschijnt binnenkort ook in Computer Idee.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten