Nederlandse YouTube-video’s nu automatisch ondertiteld

© CIDimport

Nederlandse YouTube-video’s nu automatisch ondertiteld

Geplaatst: 29 november 2012 - 08:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:19

Redactie ID.nl

Nederlandse YouTube filmpjes krijgen nu automatische ondertiteling.

Nederlandse YouTube filmpjes krijgen nu automatische ondertiteling. Ondertiteling was al beschikbaar voor filmpjes in het Engels, Koreaans, Japans en Spaans, en nu komen daar zes Europese talen bij.

In 2009 voegde Google al automatische ondertiteling op basis van spraakherkenning toe aan YouTube. Deze functie was aanvankelijk alleen beschikbaar voor Engelse filmpjes, later kwam daar Koreaans, Japans en Spaans bij. Nu heeft Google de functie voor automatische ondertiteling toegevoegd aan filmpjes in het Nederlands, Duits, Italiaans, Frans, Portugees en Russisch.

 Omdat de ondertiteling werkt op basis van spraakherkenning is de functie verre van foutloos. Ook in combinatie met de vertaalfunctie, dat de ondertiteling in vele talen automatisch kan vertalen, kunnen sommige teksten moeilijk te begrijpen zijn. Daarom hebben makers van YouTube-filmpjes, waar ondertiteling aanwezig is, een aantal hulpmiddelen om de ondertiteling te verbeteren. Ook kan er een transcript toegevoegd worden aan de filmpjes.

Nederlandse YouTube-video’s nu automatisch ondertiteld-16431983

© CIDimport

Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 200 miljoen YouTube-video’s voorzien van automatische ondertiteling. De functie voor ondertiteling (waar aanwezig) kun je vinden rechts onder de video.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten