Netflix begint met vpn-blokkades

© CIDimport

Netflix begint met vpn-blokkades

Geplaatst: 26 januari 2016 - 11:13

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:45

Redactie ID.nl

Netflix lijkt de daad bij het woord te voegen, en is begonnen met het blokkeren van bepaalde vpn's. Voorlopig hebben alleen Australische gebruikers nog last van de blokkade, maar het lijkt niet ondenkbaar dat de blokkade later ook voor internationale klanten gaat gelden.

Netflix kondigde begin deze maand al aan dat vpn's en proxy's geblokkeerd zouden worden op Netflix. Veel abonnees gebruiken zo'n dienst om het aanbod te vergroten, want dat is zeker in Nederland niet erg groot.

Lees ook het artikel: 5 vragen over Netflix' blokkade van vpn's en proxy's.

Wereldwijd beschikbaar

De streamingdienst werd eerder deze maand beschikbaar in ieder land ter wereld (behalve China), en moest als gevolg daarvan concessies doen aan grote filmstudio's om de rechten van shows te kunnen kopen. Eén van die concessies was dat er regioblokkades werden toegepast.

Die blokkades gingen niet per direct in, en veel gebruikers vroegen zich af of het niet gewoon grootspraak was aan de kant van Netflix om de studio's tevreden te houden.

Australische blokkades

Inmiddels lijkt Netflix vpn's toch echt te blokkeren. Dat is begonnen in Australië, waar gebruikers van UFlix plotseling werden tegengehouden. uFlix is een proxy-dienst die speciaal is opgezet om het Amerikaanse Netflix-aanbod te kunnen kijken.

Zwarte lijst

Netflix heeft nog niet laten weten hoe het regioblokkades precies gaat uitvoeren, maar door de specifieke blokkade van uFlix lijkt het erop dat de streamingdienst per proxy-service wil blokkeren. Waarschijnlijk maakt Netflix dan ook gebruik van een 'zwarte lijst' met de bekendste aanbieders (zoals Private Internet Access of VyprVPN), dus zou het mogelijk kunnen zijn over te stappen naar een andere aanbieder.

Internationale blokkade

Voorlopig blijven de blokkades beperkt tot Australië, want ook blijkt uit meerdere posts op Reddit. Het lijkt er daarom op dat Netflix eerst wil uitzoeken wat de gevolgen zijn voor het aantal gebruikers, voordat het de strategie wereldwijd toepast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten