Nettie Stevens herdacht door Google

© CIDimport

Nettie Stevens herdacht door Google

Geplaatst: 6 juli 2016 - 20:48

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:34

Redactie ID.nl

Nettie Stevens is waarschijnlijk niet echt bekend bij het grote publiek, maar toch heeft deze geneticus baanbrekend werk verricht. Ze ontdekte de chromosomale basis voor sekse, ofwel de X en Y chromosomen waar u ooit tijdens uw biologielessen wellicht uw hersens op gekraakt hebt.

Chromosomen zijn de dragers van DNA, zowel bij mensen als dieren en ook planten. Nettie Stevens ontdekte begin vorige eeuw dat er verschillende typen chromosomen bestaan, X en Y. Mensen van het mannelijk geslacht beschikken normaliter over een X en een Y chromosoom, terwijl vrouwen twee X-chromosomen hebben. Er zijn afwijkingingen op deze regel, een deel van deze afwijkingen leidt tot ziektebeelden.

Te vroeg overleden

Nettie Stevens werd geboren op 7 juli 1861 en bleek een briljant leerlinge en studente te zijn. Na een tijdje onderwijzeres geweest te zijn studeerde ze verder en haar ster rees al snel aan het firmament. Voor die dagen was het bijzonder om een gerespecteerd vrouwelijk wetenschapper te zijn, maar zij kreeg het moeiteloos voor elkaar. Helaas overleed ze veel te vroeg aan borstkanker, al op 50-jarige leeftijd om precies te zijn. Dat genetica wellicht ooit de sleutel zal zijn voor het genezen of tenminste beheersbaar maken van kanker is in dat opzicht natuurlijk extra wrang.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten