Nicolaus Copernicus Google Doodle

© CIDimport

Nicolaus Copernicus Google Doodle

Geplaatst: 19 februari 2013 - 07:27

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:40

Redactie ID.nl

De Google Doodle van vandaag staat in het teken van de 540ste geboortedag van de Poolse sterrenkundige Nicolaus Copernicus. De doodle is niet interactief maar wel geanimeerd (werkt niet in IE7 en IE8).

Nicolaus Copernicus werd geboren op 19 februari 1473 en werd een belangrijk wiskundige, arts, jurist en sterrenkundige. Eigenlijk heet hij Niklaus Koppernigk maar geleerden gebruikten vaak een gelatiniseerde vorm van hun naam bij publicatie zodat hij bekend werd als Nicolaus (of Nicolaas) Copernicus. Als sterrenkundige maakte hij naam door zijn heliocentrische theorie over het zonnestelsel waar de google doodle op is geïnspireerd.

Heliocentrische theorie

De heliocentrische theorie die hij in zijn  De revolutionibus orbium coelestium publiceerde, stelt dat de zon het middelpunt van het universum is waar alles omheen draait, of op zijn minst het middelpunt van het zonnestelsel is waar alle planeten omheen draaien. Een revolutionaire opvatting aangezien de geldende gedachte was dat de aarde het middelpunt van het universum vormde. Copernicus zorgde 60 jaar na zijn dood voor een omwenteling in het wetenschappelijk denken en in ons wereldbeeld wat ook wel de copernicaanse revolutie wordt genoemd. Toch was hij niet de eerste die het heliocentrisch model presenteerde want in de Oudheid was Aristarchos van Samos ook al tot die aanname gekomen. Copernicus ging verder door er van uit te gaan dat ook alle sterren zich op enorme afstand van de aarde bevinden, ver buiten de baan van de planeten.

Nicolaus Copernicus Google Doodle-16358907

© CIDimport

Studies Copernicus

Op zijn tiende werd Copernicus wees en nam zijn oom de opvoeding op zich. In 1491 schreef Copernicus zich in bij de universiteit van Krakau waar hij theologie, klassieke talen en astrologie/ astronomie studeerde. Eind 1496 ging hij na een kort verblijf in Thorn naar Italië. Daar studeerde hij kerkelijk en burgerlijk recht aan de Universiteit van Bologna. Via zijn oom kreeg hij een hogere kerkelijke positie waardoor hij er financieel op vooruit ging. Toch ging hij in 1501 terug om zijn studies af te maken. Ditmaal niet naar Bologna maar de Universiteit van Padaua waar hij zich naast medicijnen ook toelegde op astrologie. In 1503 promoveerde Copernicus in de rechten aan de Universiteit van Ferrara. Op zijn 70ste overleed hij in Frauenburg en werd hij in de kathedraal aldaar begraven. Het in 1996 ontdekte chemisch element copernicium is naar hem genoemd.

Meer Google Doodles van verjaardagen van wetenschappers, artsen e.d. vind je hier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten