Nieuw algoritme zorgt voor dramatische stijging van verwijderverzoeken

© CIDimport

Nieuw algoritme zorgt voor dramatische stijging van verwijderverzoeken

Geplaatst: 3 november 2014 - 11:19

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:15

Redactie ID.nl

Google heeft de laatste weken heel veel meer verwijderingsverzoeken moeten verwerken. Het bedrijf kreeg in de week van 20 oktober bijna 12 miljoen verzoeken binnen om een link uit de zoekresultaten te halen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat Google zijn zoekalgoritme weer heeft veranderd.

Dat ontdekte de website Torrentfreak, dat zich baseert op het transparantierapport van de internetgigant. In een soortgelijke periode krijgt Google normaal zo'n 7 miljoen verzoeken te verwerken.

Nieuw algoritme

Het stijgende aantal verwijderingsverzoeken heeft waarschijnlijk te maken met het nieuwe zoekalgoritme dat Google heeft geïmplementeerd. Het bedrijf plaatst sinds kort websites waarvoor veel verwijderingsverzoeken binnenkomen, lager in de zoekresultaten. Daardoor kan het gebeuren dat bijvoorbeeld torrentsites op zoekplekken terecht komen waar de meeste mensen niet kijken. Dat zou auteursrechtenorganisaties ertoe verleiden veel meer verwijderingsverzoeken in te dienen. Zelfs als de zoekresultaten dan niet worden verwijderd, worden ze wel automatisch slechter vindbaar.

Het aantal verwijderingsverzoeken bij Google stijgt fors. Het bedrijf krijgt nu miljoenen verzoeken per maand om een linkje uit het overzicht te verwijderen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten