Nieuw: malware uit de cloud 2013-11-04T15:30:07

iPhone 5c: vanaf 99 dollar

McAfee 2014: nadruk op alle apparaten

Nieuw: malware uit de cloud

Nieuw: malware uit de cloud

Cyberaanvallers gebruiken cloud-technologieën om hun aanvallen te camoufleren, meldt beveiliger G Data. Experts van het bedrijf hebben voor het eerst kunnen aantonen dat deze ‘stealth cloud’-technologie echt gebruikt wordt.

Cyberaanvallers gebruiken cloud-technologieën om hun aanvallen te camoufleren, meldt beveiliger G Data. Experts van het bedrijf hebben voor het eerst kunnen aantonen dat deze ‘stealth cloud’-technologie echt gebruikt wordt.

De malware maakt gebruikt van spyware die bekend staat als ‘information stealers’. Doelwit zijn klanten van banken die aan het internetbankieren zijn. Het betalingsverkeer wordt aan de kant van de klant opgevangen en gemanipuleerd. In dit proces hebben de criminelen bepaalde kwaadaardige functies verplaatst naar de cloud. Deze elementen zijn nagenoeg onzichtbaar voor av-software, waardoor het lastig is om hier bescherming tegen te bieden.

Banktrojans


Normaalgesproken maken banktrojanen misbruik van configuratiebestanden die op de computer zijn opgeslagen. Deze configuratiebestanden bevatten de adressen van gecompromitteerde websites en de kwaadaardige code (webinject) die aan de gecompromitteerde website moet worden toegevoegd. Wanneer de gebruiker de betreffende website bezoekt, wordt deze zodanig gemanipuleerd, dat de gegevens van de gebruiker kunnen worden gestolen.

Onzichtbaar


Met deze nieuwe functionaliteit worden bepaalde onderdelen van de malware-configuratie naar de cloud verschoven. Hierdoor kan de malware niet meer op het systeem van het slachtoffer worden gedetecteerd door antivirus-producten en andere software die online bankieren veiliger moet maken.

Meer (technische) informatie over deze aanvalsmethode vind je hier.  

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord