Nieuwe app laat zien of je wordt afgeluisterd 2014-12-29T09:14:43

Jaaroverzicht 2014: Dit vonden jullie het meest interessant

Niet-te-missen volumeknoppen op de Urban Monkey Soundbar

Nieuwe app laat zien of je wordt afgeluisterd

SnoopSnitch vertel of veiligheidsdiensten je in de gaten houden

Nieuwe app laat zien of je wordt afgeluisterd

Grote kans dat je na het NSA-schandaal van de afgelopen anderhalf jaar denkt: "Maar word ik eigenlijk ook in de gaten gehouden?" Beveiligingsonderzoekers hebben daar tegenwoordig een mooi antwoord op, want zij hebben een app ontwikkeld waarmee je kunt zien of iemand jouw telefoon in de gaten houdt.

De app, genaamd SnoopSnitch, staat nu in de Play Store. Er is voorlopig alleen een Android-versie, al hebben diverse ontwikkelaars al aangegeven ook een iOS-variant te willen maken.

Lek

Met SnoopSnitch kun je kijken of er beveiligingsproblemen op je mobiele netwerk zitten. Dit weekend werd tijdens een grote hackersconferentie bekend dat veel mobiele netwerken een ernstig lek hebben waardoor het relatief simpel is om telefoonverkeer af te luisteren. SnoopSnitch onderzoekt of die kwetsbaarheid ook in het netwerk zit waar ij momenteel zit.

Neppe zendmasten

Op die manier kan de app zien of er bijvoorbeeld een 'neppe' zendmast wordt gebruikt. Dat doen veiligheids- en inlichtingendiensten wanneer ze iemands telefoonverkeer willen aftappen. Ze zetten dan een virtuele zendmast tussen jouw telefoon en de echte zendmast, waardoor je telefoonverkeer niet alleen tussen jou en de beller blijft, maar ook naar iemand die er tussenin meeluistert.

Paar telefoons

De app werkt voorlopig maar op een paar telefoons - dat zijn een aantal Galaxy-toestellen van Samsung, en een paar Sony Xperia-toestellen. Ook de LG G2 wordt ondersteund. De app werkt bovendien alleen op Android 4.1 en hoger.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord