Nieuwe app laat zien of je wordt afgeluisterd

© CIDimport

Nieuwe app laat zien of je wordt afgeluisterd

Geplaatst: 29 december 2014 - 07:12

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:43

Redactie ID.nl

Grote kans dat je na het NSA-schandaal van de afgelopen anderhalf jaar denkt: "Maar word ik eigenlijk ook in de gaten gehouden?" Beveiligingsonderzoekers hebben daar tegenwoordig een mooi antwoord op, want zij hebben een app ontwikkeld waarmee je kunt zien of iemand jouw telefoon in de gaten houdt.

De app, genaamd SnoopSnitch, staat nu in de Play Store. Er is voorlopig alleen een Android-versie, al hebben diverse ontwikkelaars al aangegeven ook een iOS-variant te willen maken.

Lek

Met SnoopSnitch kun je kijken of er beveiligingsproblemen op je mobiele netwerk zitten. Dit weekend werd tijdens een grote hackersconferentie bekend dat veel mobiele netwerken een ernstig lek hebben waardoor het relatief simpel is om telefoonverkeer af te luisteren. SnoopSnitch onderzoekt of die kwetsbaarheid ook in het netwerk zit waar ij momenteel zit.

Neppe zendmasten

Op die manier kan de app zien of er bijvoorbeeld een 'neppe' zendmast wordt gebruikt. Dat doen veiligheids- en inlichtingendiensten wanneer ze iemands telefoonverkeer willen aftappen. Ze zetten dan een virtuele zendmast tussen jouw telefoon en de echte zendmast, waardoor je telefoonverkeer niet alleen tussen jou en de beller blijft, maar ook naar iemand die er tussenin meeluistert.

Paar telefoons

De app werkt voorlopig maar op een paar telefoons - dat zijn een aantal Galaxy-toestellen van Samsung, en een paar Sony Xperia-toestellen. Ook de LG G2 wordt ondersteund. De app werkt bovendien alleen op Android 4.1 en hoger.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten