Nieuwe minichip filmt hart en aderen in 3d 2014-02-19T15:16:11

Controleer zelf of je Gmail is gehackt

5 handige tips om niet gehackt te worden

Nieuwe minichip filmt hart en aderen in 3d

Nieuwe minichip filmt hart en aderen in 3d

Dacht je dat chips niet kleiner konden worden? Dan heb je het mis. Amerikaanse wetenschappers zijn op de proppen gekomen met een minichip die 3d –beelden kan maken van het hart en van de binnenkant van de aderen. Dat zal artsen veel meer informatie opleveren dan de huidige echo-technologie.

De chip waarmee ze dat voor elkaar kregen is 1,4 millimeter in doorsnede en gemaakt van siliconen. Hij werd ontwikkeld door onderzoekers aan het Georgia Institute of Engineering. Het biedt hartchirurgen een bron van extra informatie en zou ervoor kunnen zorgen dat patiënten met dichtgeslibde aderen geholpen kunnen worden zonder zware hartoperatie te ondergaan.

Prototype

De onderzoekers maken op dit moment gebruik van een prototype dat in staat is om 60 frames per seconde te schieten. Op de planning staan een serie dierproeven en als die goed gaan zou de chip op de markt gebracht kunnen worden.

Zaklamp voor cardiologen

Als arts wil je helemaal kunnen zien wat er in een ader gebeurt, aldus F. Levent Degertekin, een van de ontwikkelaars. Je kunt het zien als een zaklamp voor cardiologen: ze kunnen nu de blokkades in de dichtgeslibde aderen voor zich zien. Dat betekent dat ze in de toekomst het aantal operaties dat nodig is om deze blokkades op te heffen kunnen reduceren.

Toekomstmuziek

En er is meer: in de toekomst wil Degertekin een apparaat bouwen dat interventies in het hart kan sturen onder een MRI. Wij zijn benieuwd.  


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord