Nieuwe OS X Yosemite verzamelt ongevraagd veel informatie

© CIDimport

Nieuwe OS X Yosemite verzamelt ongevraagd veel informatie

Geplaatst: 21 oktober 2014 - 08:09

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:22

Redactie ID.nl

Apple heeft veel kritiek over zich heen gekregen vanwege een ernstige 'bug' in het nieuwste besturingssysteem Yosemite. Onderzoekers ontdekten dat de Spotlight-zoekfunctie automatisch informatie naar Apple verstuurt - zelfs als je niets zoekt.

Spotlight is de zoekbalk in Apples besturingssysteem, waarmee je vanuit één plaats kunt zoeken op internet of naar bestanden op je Mac. Standaard staat op in OS X Yosemite de optie aan dat alle zoekopdrachten worden doorgestuurd naar de servers van Apple.

Ook als de locatiegegevens van de computer aanstaan, worden die doorgestuurd naar het bedrijf. Het gaat daarbij niet om de precieze locatie, zegt Apple, al wordt wel het IP-adres van de computer verzameld.

Monitoren

Het 'lek' werd ontdekt door een beveiligingsonderzoeker, die een tooltje bouwde om al het netwerkverkeer van zijn Yosemite-installatie te monitoren.

DuckDuckGo

Yosemite verzamelt daarbij veel meer informatie dan gebruikers denken. Het gaat onder meer om informatie van de privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo, die erom bekend staat geen enkele zoekgeschiedenis van gebruikers te bewaren.

Opslag stopzetten

Gebruikers kunnen de opslag wel zelf stopzetten, door in Safari uit te vinken dat Spotlight ook in de browser zoekt. Dat kan via de "Zoek"-instellingen in de browser.

Apple zegt zelf dat het niet gaat om een privacyschending. Volgens het bedrijf worden er iedere 15 minuten 'sessie-ID's' aangemaakt, die ieder kwartier ook weer worden verwijderd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten