Nieuwe OS X Yosemite verzamelt ongevraagd veel informatie 2014-10-21T12:10:48

Kensington AbsolutePower

Uitvinder bouwt werkend hoverboard

Nieuwe OS X Yosemite verzamelt ongevraagd veel informatie

Onder meer je zoekgeschiedenis wordt naar Apple gestuurd

Nieuwe OS X Yosemite verzamelt ongevraagd veel informatie

Apple heeft veel kritiek over zich heen gekregen vanwege een ernstige 'bug' in het nieuwste besturingssysteem Yosemite. Onderzoekers ontdekten dat de Spotlight-zoekfunctie automatisch informatie naar Apple verstuurt - zelfs als je niets zoekt.

Spotlight is de zoekbalk in Apples besturingssysteem, waarmee je vanuit één plaats kunt zoeken op internet of naar bestanden op je Mac. Standaard staat op in OS X Yosemite de optie aan dat alle zoekopdrachten worden doorgestuurd naar de servers van Apple.

Ook als de locatiegegevens van de computer aanstaan, worden die doorgestuurd naar het bedrijf. Het gaat daarbij niet om de precieze locatie, zegt Apple, al wordt wel het IP-adres van de computer verzameld.

Monitoren

Het 'lek' werd ontdekt door een beveiligingsonderzoeker, die een tooltje bouwde om al het netwerkverkeer van zijn Yosemite-installatie te monitoren.

DuckDuckGo

Yosemite verzamelt daarbij veel meer informatie dan gebruikers denken. Het gaat onder meer om informatie van de privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo, die erom bekend staat geen enkele zoekgeschiedenis van gebruikers te bewaren.

Opslag stopzetten

Gebruikers kunnen de opslag wel zelf stopzetten, door in Safari uit te vinken dat Spotlight ook in de browser zoekt. Dat kan via de "Zoek"-instellingen in de browser.

Apple zegt zelf dat het niet gaat om een privacyschending. Volgens het bedrijf worden er iedere 15 minuten 'sessie-ID's' aangemaakt, die ieder kwartier ook weer worden verwijderd.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord