Nieuwe Rasbperry Pi Zero is kleinste tot nu toe

© CIDimport

Nieuwe Rasbperry Pi Zero is kleinste tot nu toe

Geplaatst: 26 november 2015 - 08:11

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:10

Redactie ID.nl

Er is een nieuwe Raspberry Pi uitgebracht, die kleiner is welke Pi dan ook. Het apparaatje kost bovendien maar € 4,50! Tijd om je oude computertje de deur uit te doen?

Het nieuwe apparaatje heet de Raspberry Pi Zero, en wordt net als zijn voorgangers uitgegeven door de Raspberry Pi Foundation.

Minuscuul

Uniek aan het computertje is vooral hoe klein die wel niet is. Op foto's ligt de Zero naast een bankbiljet of een batterij, waarop echt goed te zien is hoe minuscuul het ding wel niet is. Het is de kleinste Raspberry Pi tot nu toe.

Niet te vervangen

Maar juist omdat het zo klein is, kun je je oude projecten niet zomaar vervangen met het nieuwe bordje. De Raspberry Pi Zero heeft namelijk flink wat concessies moeten doen, met name op de aansluitingen, om zo klein te worden.

Andere aansluitingen

Een paar belangrijke componenten die missen zijn de usb-poorten en de ethernet-poort. Er zitten nu nog maar 2 usb-aansluitingen op, maar dat zijn micro-usb-poorten. Je kunt er daarvoor één gebruiken voor data van usb-sticks (die je met een speciale converter moet gebruiken), en de ander voor aansluitingen als toetsenborden en muizen. Bovendien is de hele ethernet-aansluiting verdwenen, dus moet je óf projecten gebruiken zonder internet óf die via een wifi-dongle opstarten.

Zelf in elkaar zetten

Ook de pinnetjes waarmee je externe apparaten kunt aansluiten zijn verdwenen, net als de composiet-video-uitgang. De aansluitingen daarvan zitten er gelukkig nog wel gewoon, dus als je ze wil gebruiken moet je ze zelf installeren.

De Pi mag dan wel klein zijn, hij heeft nog steeds behoorlijk wat rekenkracht. Méér zelfs dan de originele Raspberry Pi, zeggen de makers. Het apparaat heeft een processor van 1 GHz en 512 MB aan RAM, ongeveer dubbel zo veel als het oudere model. De Zero kost 5 dollar, omgerekend zo'n € 4,50.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten