Nieuwe techniek Samsung maakt 10TB schijven mogelijk

© CIDimport

Nieuwe techniek Samsung maakt 10TB schijven mogelijk

Geplaatst: 9 maart 2011 - 08:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:44

Redactie ID.nl

Lang, lang geleden beweerden harde schijf-fabrikanten glashard dat er nooit een harde schijf zou komen met een opslagcapaciteit hoger dan 100 GB.

Lang, lang geleden beweerden harde schijf-fabrikanten glashard dat er nooit een harde schijf zou komen met een opslagcapaciteit hoger dan 100 GB. Een aantal technieken verder zitten we op een comfortabele 3 TB en dankzij Samsung is het einde nog lang niet in zicht.

Volgens Samsung komt er voorlopig nog geen einde aan de verhoging van de 'platter density', de dichtheid waarmee bitjes op het schijfoppervlak geschreven kunnen worden. Een doorbraak in het eigen lab zorgt inmiddels voor een platter density van 1 TB, zodat het kinderlijk eenvoudig (en goedkoop) wordt om schijven van 3 en 4 TB te produceren. Samsung ziet de grootste voordelen echter in het notebooksegment, waar het met de nieuwe techniek kinderspel wordt om een 1 TB 2,5-inch schijf te produceren. Dit soort schijven bestaan al wel, maar hebben een afwijkende hoogte (12,5 mm) waardoor ze niet compatibel zijn met de gemiddelde laptop.

De eerste schijven die gebruik maken van de nieuwe techniek liggen binnenkort al in de winkel. De Spinpoint EcoGreen-serie (5400 rpm, 32 MB cache, sata-3) krijgt de primeur, daarna zijn mobiele schijven aan de beurt.  Er worden nog geen uitspraken gedaan over het moment waarop we schijven met een grotere capaciteit dan 3TB zullen terugvinden in de winkel maar verwacht wordt dat Samsung dit jaar al met een 4 TB versie zal komen.

Samsung claimt dat met de nieuwe techniek probleemloos schijven van 10 TB ontwikkeld kunnen worden, dus voorlopig zijn we nog niet van de magnetische platters af.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten