Nieuwe versie Windows 10 richt zich meer op 3D 2016-10-26T18:12:58

Smartphoneverkoop groeit wereldwijd opnieuw

Review: Sen.se thermopeanut

Nieuwe versie Windows 10 richt zich meer op 3D

Nieuwe versie Windows 10 richt zich meer op 3D

Er komt een nieuwe update voor Windows 10 waarmee Microsoft zich meer richt op driedimensionale modellen. De update van het besturingssysteem komt rond de lente uit, en heet 'Creators Update'. Daarnaast heeft Microsoft een nieuw virtual reality-ecosysteem aangekondigd, en komt het bedrijf met een dure Surface-computer die de concurrentie aan moet gaan met de iMac.

Dat liet Microsoft zien tijdens een speciaal evenement op woensdagavond.
 

Ontwerpen in 3D

De update voor Windows 10 valt in Microsofts plan om periodiek grote veranderingen aan het besturingssysteem door te voeren. De belangrijkste verandering in Windows 10 is dat die zich meer richt op ontwerpers die 'graag dingen bouwen met hun computer.'

Volgens Microsoft gaat 'creeëren' zich de komende tijd richten op 3D. Daarom krijgt Windows 10 een aantal nieuwe elementen die werken en ontwerpen in 3D makkelijker maken. De belangrijkste daarvan zit in Paint, het stokoude tekenprogramma dat al jaren haast onveranderd in Windows zit.
 

Nieuwe Paint

Paint krijgt een modus om driedimensionale ontwerpen te tonen, en om daar slimmer mee om te gaan. Foto's kunnen in het programma worden geïmporteerd. Via een 'Magic Select'-functie kan bijvoorbeeld een persoon uit de foto worden gehaald, en in een ander 3D-object worden geplaatst. Er komt daarnaast ook een speciale community beschikbaar, waarbij mensen 3D-objecten met elkaar kunnen delen. Vanuit de community is het ook mogelijk om 3D-objecten direct af te drukken via een van de online 3D-print-diensten. Paint 3D ondersteunt ook bestanden vanuit de populaire online 3D-community SketchUp.

Ook in Powerpoint komen er meer vormen voor 3D, zodat je verschillende driedimensionale modellen in je presentaties kunt zetten.
 

Eigen VR

3D wordt sowieso uitgebreider, in de vorm van een eigen VR-ecosysteem. Daarmee kun je via Windows 10 driedimensionale modellen en foto's maken waar je doorheen kunt lopen, en die je kunt delen met anderen. Microsoft werkt daarnaast samen met een aantal fabrikanten zoals HP om eigen VR-headsets te maken waarmee je de creaties kunt bekijken.
 

Gamen

Gamen via de Xbox en via Windows 10 krijgen in de nieuwe update ook een grotere rol, en dan vooral de sociale kant ervan. Zo wordt het straks mogelijk om tijdens het spelen direct je gameplay te streamen naar anderen. Daarvoor komen extra knoppen beschikbaar, waarbij kijkers van de stream ook invloed kunnen uitoefenen op wat de game-player kan gaan doen. Microsoft bouwt de streamingfunctie rechtstreek in Windows 10 Creators Update in en het werkt met alle games die streaming-technologie ondersteunen.
 

Surface-computers

Microsoft gaat zich ook meer op hardware richten, met name met de opvallende Surface Studio. Dat is een gigantische tablet-achtige computer, die duidelijk moet concurreren met de iMac. Het apparaat heeft een scherm van 28", een i7-processor, 32 GB RAM, en een GTX 980-videokaart. Daarnaast kun je er 2 terabyte aan bestanden op opslaan. Het apparaat is duidelijk bedoeld voor ontwerpers, die er een soort draaischijf bij krijgen waarmee je het apparaat kunt bedienen (naast een toetsenbord en muis). Je moet er echter wel diep voor in de buidel tasten, want het apparaat kost 2,999 dollar. Het is niet bekend of hij ook naar Nederland komt, maar ja... Hebben we daar uberhaupt wel geld voor?

We weten ook nog niks over de Surface Book, waarvan Microsoft een nieuwe versie heeft gemaakt. Die heeft nu een betere processor en een betere accu, en kost 2,399 dollar. Maar ook hiervan is niet bekend of hij naar Nederland komt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord