Nieuwe webstandaard maakt wachtwoorden overbodig 2018-04-11T11:06:46

Crowdfundingsactie voor comeback Hyves

Zo herken je de snelste ssd

Nieuwe webstandaard maakt wachtwoorden overbodig

Nieuwe webstandaard maakt wachtwoorden overbodig

Firefox, Chrome, Edge en Opera krijgen allen de komende tijd ondersteuning voor een nieuwe webstandaard die wachtwoorden overbodig maakt. Het zogeheten Web Authentication-protocol maakt inloggen een stuk veiliger.

Sterke wachtwoorden verzinnen en ervoor zorgen dat je per site een uniek wachtwoord gebruikt. Iedereen weet dat het verstandig is, maar weinig mensen nemen er de moeite voor. Omdat we zo hardleers zijn, werken techbedrijven al een poosje aan nieuwe manieren van inloggen. Daarbij wordt een wachtwoord in z'n geheel overbodig.

Smartphone-koppeling

De WebAuthn-standaard zorgt ervoor dat je jezelf bij iedere site kunt aanmelden met enkel je smartphone. Tijdens het inloggen krijg je een melding op je telefoon binnen, waarna je jezelf identificeert met je vingerafdruk of een pincode. Denk aan een soortgelijke procedure als tweestapsverificatie, waarbij er in dit geval alleen helemaal geen wachtwoord meer aan ten grondslag ligt.

Implementeren

Websites moeten deze optie wel aanbieden, maar de verwachting is dat ze dit door deze nieuwe standaard voortaan veel gemakkelijker kunnen implementeren. Apple is vooralsnog de enige grotere speler die ondersteuning voor WebAuthn nog niet heeft toegezegd, maar wat niet is kan nog komen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord