Nieuwe worm op zoek naar usb-sticks

© CIDimport

Nieuwe worm op zoek naar usb-sticks

Geplaatst: 6 mei 2007 - 17:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:47

Redactie ID.nl

Internetbeveiliger Sophos heeft een nieuwe worm ontdekt. SillyFD-AA kopieert zichzelf niet de harde schijf, maar zoekt naar bijvoorbeeld floppy-disks (ja, ze bestaan nog!) en usb-sticks. Wanneer stick of floppy dan bij een andere pc onderdak vinden, start de worm daar zichzelf automatisch op. SillyFD-AA maakt een hidden file aan met de naam autorun.inf.

Internetbeveiliger Sophos heeft een nieuwe worm ontdekt. SillyFD-AA kopieert zichzelf niet de harde schijf, maar zoekt naar bijvoorbeeld floppy-disks (ja, ze bestaan nog!) en usb-sticks. Wanneer stick of floppy dan bij een andere pc onderdak vinden, start de worm daar zichzelf automatisch op.SillyFD-AA maakt een hidden file aan met de naam autorun.inf. Daarmee probeert de worm te garanderen dat de malware wordt uitgevoerd elke keer dat de stick in een usb-poort (onder Windows) wordt geprikt. Daarnaast wordt de titel van het Internet Explorer-venster veranderd in Hacked by 1BYTE. Volgens Sophos betekent dit dat de maker van SillyFD-AA waarschijnlijk geen (of niet alleen) criminele intenties heeft, maar dat hij (ook) wil waarschuwen. Usb-sticks worden nu eenmaal nog niet altijd even goed beveiligd en regelmatig gescand als reguliere pc's.
Om te voorkomen dat een besmette stick de pc aansteekt, adviseert Sophos om de autorun-optie onder Windows uit te schakelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten