NL-Alert test niet voor iPhone-gebruikers

© CIDimport

NL-Alert test niet voor iPhone-gebruikers

Geplaatst: 4 februari 2013 - 07:38

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:47

Redactie ID.nl

Vandaag rond 12:00 zendt de overheid het eerste NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Dit controlebericht heeft ten doel om na te gaan of gebruikers hun mobiel goed hebben ingesteld om een NL-Alert te ontvangen. Apple ondersteunt op dit moment in Nederland/Europa nog niet de cell broadcast techniek waarmee de berichten worden verstuurd.

NL-Alert is een alarmmiddel voor de mobiele telefoon  waarmee de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht kan informeren. Dat berichtje wordt niet per sms verstuurd want tijdens een ramp kan het netwerk snel overbelast raken waardoor een sms-je niet aankomt. De NL-Alerts worden via cell broadcast naar iedereen verstuurd die hun mobieltje daarvoor hebben ingesteld. Behalve dus voor iPhone-gebruikers. Bij de introductie waren ook de Nokia Lumia’s nog uitgesloten voor NL-Alert maar die ondersteunen de dienst inmiddels wel. Zie de instelhulp om te zien hoe je jouw mobieltje correct instelt voor het ontvangen van NL-Alerts. 

Provider ook van belang voor ontvangen NL-Alerts

Het ligt niet alleen aan de technische mogelijkheden van je telefoon of je de NL-Alert kunt ontvangen zoals bij de iPhone. Ook de provider van je mobiele netwerk speelt een rol. Zo staat bij de Galaxy-toestellen van Samsung dat het bericht alleen nog via KPN kan worden ontvangen en T-Mobile en Vodafone in de loop van 2013 dit ondersteunen.

Op 8 november 2012 werd NL-Alert geïntroduceerd en is sindsdien twee keer ingezet voor een brand in Tolbert (Groningen) en Meppel (Drenthe). Wie deze ronde mist, heeft op 6 mei en 4 november een herkansing.

[Via: Nederland Veilig]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten