Nokia Lumia 920 foto's nep? [UPDATE]

© CIDimport

Nokia Lumia 920 foto's nep? [UPDATE]

Geplaatst: 6 september 2012 - 11:43

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:58

Redactie ID.nl

Grafisch vormgever Youssef Sarhan claimt dat de foto’s die gemaakt zouden zijn met de Nokia Lumia 920 nep zijn. Hij ziet aanwijzingen op de voorbeeldfoto’s van Nokia dat die zijn geschoten met een digitale spiegelreflexcamera.

Nokia heeft de Nokia Lumia 920 aangekondigd met PureView-techniek. Naar aanleiding hiervan, heeft Nokia een video uitgebracht waarin foto's te zien zijn die gemaakt zijn met de Nokia Lumia 920. Hierop is te zien hoeveel beter de foto’s zijn met de OIS (Optical Image Stabilization) van de PureView-techniek in de Nokia Lumia 920. Sarhan claimt echter dat de foto’s nep zijn en baseert constatering op de manier waarop het licht op de foto’s ‘breekt’. De foto’s zouden in Helsinki zijn geschoten en volgens Youssef Sarhan, die zelf in Helsinki heeft gewoond, zijn er in Helsinki geen straatlichten die zich als spotlichten gedragen.

Nokia Lumia 920 foto's nep? [UPDATE]-16474507

© CIDimport

Foto uit de video die het effect van OIS laat zien. Licht gedraagt zich als spot-licht.


Gesjoemel komt aan het licht?

De manier waarop het licht breekt op de foto’s kan niet het resultaat zijn van een camera met een vast diafragma van f/2 zoals op de Nokia Lumia 920 zo stelt Sarhan. De manier waarop het licht breekt, zou overeenkomen met een camera met een kleiner diafragma (f/22). Hoe dat eruit ziet, is wel op een voorbeeld te zien op de Nokia website. Deze foto zou dus wel afkomstig zijn van een Nokia Lumia 920 (zoals ook op de foto staat geschreven). Je ziet dat het licht daarop om een hele andere manier breekt terwijl het toch onder dezelfde soort omstandigheden zou zijn geschoten als bovenstaande foto zo laat Youssef Sarhanop zijn blog weten.

Nokia Lumia 920 foto's nep? [UPDATE]-16474510

© CIDimport

Foto op de website van Nokia waarop het licht zich heel anders gedraagt

Eerder al nep-video van Nokia

Het klinkt wat paranoïde maar uit een eerder Nokia-filmpje m.b.t. de IOS-techniek bleek ook dat de video niet was geschoten met een Lumia maar met een camera-crew zoals hier is te zien. Hierdoor wordt het wel iets geloofwaardiger dat deze foto’s ook nep zouden kunnen zijn. Wij hebben het voorgelegd aan Nokia maar vanuit Nokia kwam daar geen reactie op. Als er met de foto’s gesjoemeld is dan is dat natuurlijk een slechte zaak maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de camera slechte foto’s maakt. WPcentral lijkt in ieder geval overtuigd van de kwaliteit van de camera zoals blijkt uit onderstaande video:

UPDATE 10-09-2012

: Nokia heeft toegegeven dat de foto's niet afkomstig zijn van een Nokia Lumia 920. Zie daarvoor dit nieuwere nieuwsbericht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten