Nooit meer een hackathon missen

© CIDimport

Nooit meer een hackathon missen

Geplaatst: 25 juni 2018 - 10:22

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:42

Redactie ID.nl

Binnen no-time nieuwe software of een nieuwe app ontwikkelen, vaak binnen bepaalde kaders en met de nodige beperkingen; hackathons zijn populaire uitdagingen voor iedere programmeur die zijn kennis en creativiteit op de proef wil stellen. Op de nieuwe site Dutch Hackathons vind je waar en wanneer je aan deze evenementen mee kan doen.

Op hackathonlist.nl vind je een een actuele lijst van hackathons in Nederland. “Ik zoek regelmatig online naar nieuwe hackathons, maar heb er helaas toch al een paar gemist,” vertelt Leon Overweel, die Computer Science studeert aan de TU Delft. Hij richtte daarom hackathonlist.nl op. Daar kan iedereen zelf een hackathon toevoegen aan de lijst. Maar een mailtje sturen naar l.overweel@gmail.com kan ook.

In de VS worden hackathons meestal georganiseerd door studenten in samenwerking met studentenorganisatie Major League Hacking (MLH). “Als je er aan mee wilt doen, ga je gewoon naar mlh.io en je krijgt een compleet overzicht. In Nederland is het aanbod veel versnipperder.”

HackDelft

Nooit meer een hackathon missen-15788385

© CIDimport

Een hackathon is een bijeenkomst waar slimmeriken in één of twee dagen ideeën uitwerken tot werkende software. Hackathons worden vaak gesponsord door bedrijven. Zij vergoeden reis en verblijf, bieden de juiste technische infrastructuur en stellen ook meestal een geldprijs beschikbaar. Allemaal heel interessant voor technische studenten. Overweel: “Alles is gratis voor je geregeld: goede wifi, rekentijd op grote servers, dure ontwikkeltools, een slaapplek, eten en drinken.”

Overweel organiseerde met een aantal medestudenten de eerste HackDelft in 2017. Zelf deed hij ook een aantal keren mee aan hackathons. “Mijn eerste was de FuseHack in 2015 in Amsterdam. Daarna de World Port Hackathon in Rotterdam, die ik samen met mijn team won.

De haven zocht een manier om smokkel te ontdekken. Wij kwamen met een digitaal paspoort voor zeecontainers, op basis van blockchain-technologie. Iedere keer dat de container open gaat, kun je zo exact vastleggen wat er in en uit gaat.”

Robotauto

In 2016 vloog hij naar Canada voor Hack the North. “Nadat ik online een selectieprocedure had doorlopen, betaalde de organisatie mijn vliegticket. Op vrijdagochtend stapte ik in het vliegtuig. In het weekend bouwde ik met een internationaal studententeam een robotauto die een groep mensen samen kan bedienen vanaf hun smartphone. Maandagochtend zat ik gewoon weer in de collegebanken in Delft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten