NOS: Sites met groen slotje niet altijd veilig 2018-06-04T09:32:36

Opera: zijbalk

'Telefoonfabrikanten hadden op grote schaal toegang tot Facebook-gegevens'

NOS: Sites met groen slotje niet altijd veilig

NOS: Sites met groen slotje niet altijd veilig

Duizenden websites die gebruikmaken van https en met een groen slotje in de browser als veilig worden aangeduid, zijn dat in de praktijk vaak niet. Internetgebruikers moeten goed blijven opletten of ze niet toch opgelicht worden.

Dat brengt de NOS op basis van eigen onderzoek. Veel browsers geven aan dat je een beveiligde verbinding hebt met een site door middel van een groen slotje in de adresbalk. Dat betekent echter alleen dat jouw gegevens versleuteld worden verwerkt, zoals bijvoorbeeld inlognamen- en wachtwoorden. Kwaadwillenden kunnen dat niet zomaar onderscheppen. 

Toch kun je nog steeds opgelicht worden bij dit soort 'veilige' sites. Denk bijvoorbeeld aan malafide webshops, waar je wel netjes betaald maar waar vervolgens niets wordt geleverd. Je bankgegevens zijn niet gestolen, maar je bent je geld wel kwijt. De NOS identificeerde 4300 sites die wel een https-certificaat hebben, maar desondanks op zwarte lijsten voor internetoplichting staan.

Gratis certificaten

Het probleem komt voort uit het gemak waarmee sites tegenwoorden https kunnen imnplementeren. Bekende diensten als Let's Encrypt verstrekken de veiligheidscertificaten gratis en voor niets. Omdat cybercriminelen weten dat veel mensen sites met een groen slotje als betrouwbaar zien, wordt daar gretig misbruik van gemaakt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord