Notarissen bieden sociale-media-clausule aan in huwelijkscontract

© CIDimport

Notarissen bieden sociale-media-clausule aan in huwelijkscontract

Geplaatst: 25 september 2014 - 08:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:36

Redactie ID.nl

Ook notarissen gaan met hun tijd mee. Zo mogen stellen die uit elkaar gaan elkaar niet meer zwartmaken via Facebook, staat te lezen in een nieuw contract dat belangenvereniging Netwerk Notarissen sinds kort aanbiedt.

Klanten kunnen bij het opstellen van bijvoorbeeld hun huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontracten een clausule laten opnemen over sociale media. Daarin staat dan te lezen dat je je partner niet mag uitschelden, stalken of zwartmaken via Facebook, Twitter of andere sociale media. Doe je dat wel, dan kun je een flinke boete verwachten.

Logisch

Ook voor bijvoorbeeld het uit nijd verspreiden van naaktfoto's kan bestraft worden volgens de nieuwe contracten, laat Netwerk Notarissen weten. Volgens de belangevereniging gebruikt tegenwoordig iedereen sociale media, dus is het logisch dat ook zulke communicatie wordt opgenomen in een scheidingszaak.

Grotere rol

Het Netwerk Notarissen zegt dat sociale media een steeds grotere rol spelen tijdens het scheidingsproces. Veel ex-partners hebben last van negatieve online uitingen van rancuneuze exen, en die informatie is maar moeilijk van het internet te verwijderen. Als de clausule in het contract wordt opgenomen en een ex overtreedt die regel, kan dat een fikse boete opleveren. Betaal je die niet, dan kun je voor de rechter worden gedaagd.

Een dergelijke clausule kan worden opgesteld bij alle notarissen die zich bij het Netwerk hebben aangesloten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten