‘NSA bespioneerde online gamers’

© CIDimport

‘NSA bespioneerde online gamers’

Geplaatst: 9 december 2013 - 13:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:41

Redactie ID.nl

De geheime diensten van Amerika en Groot-Brittannië, de NSA en de GCHQ, hebben online games geïnfiltreerd om informatie af te tappen en informaten te werven. Dit schrijft de Britse krant The Guardian op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

De NSA en de GCHQ doorzochten gamediensten als Microsofts Xbox Live, World of Warcraft en Second Life, omdat hier mogelijk terroristen en recruteurs van Al-Qaeda op aftief zijn. Ook Chinese hackers, Iraanse nucleaire wetenschappers en leden van de organisaties Hezbollah en Hamas zijn onderzocht door online games die zij speelden in de gaten te houden.

Extremisten

Uit de documenten van The Guardian blijkt dat geheim agenten van beide inlichtingendiensten actief zijn in World of Warcraft en Second Life. De agenten doen zich voor als gamers en proberen op deze manier informatie te verzamelen. Dit gebeurde ook op Xbox Live: daar probeerde de NSA accounts en personages te koppelen aan islamitische extremisten. Het is onduidelijk of er ook daadwerkelijk arrestaties hebben plaatsgevonden na opsporingsacties via online games.

'Geen toestemming voor spionage'

Blizzard Entertainment, de maker en uitgever van het populaire computerspel World of Warcraft, laat weten nooit toestemming te hebben gegeven voor het verzamelen van informatie via de game. “Als dit is gebeurd, dan heeft dit plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten of er toestemming voor hebben gegeven”, aldus een woordvoerder van Blizzard tegen The Guardian. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten