NSA Prism-project onderschept internetverkeer Facebook, Google en Apple 2013-11-04T15:36:29

Maurice Sendak Google Doodle

HTC vs Samsung op Twitter

NSA Prism-project onderschept internetverkeer Facebook, Google en Apple

NSA Prism-project onderschept internetverkeer Facebook, Google en Apple

Er is veel commotie over de praktijken van de Amerikaanse NSA (National Security Agency) die via het Prism-project toegang kregen tot de gegevens van de grote internetbedrijven als Facebook, Google, Microsoft en Apple. Hoewel de NSA beweert dat deze bedrijven daarvan op de hoogte waren, ontkennen Google, Facebook en Apple van het bestaan af te weten.

The Guardian en de Washingtong Post legden de werkwijze van de NSA bloot en dat zorgde voor nogal wat discussie. Er werd gezegd dat de NSA directe toegang had tot de servers van Facebook, Apple, Microsoft, Yahoo, PalTalk, AOL, Skype, Google en YouTube. Op die manier zouden ze chatgesprekken kunnen volgen, mails kunnen lezen of gedownloade documenten kunnen bekijken. Die gegevens zouden dan worden geanalyseerd voor de dagelijkse briefing voor president Obama ten behoeve van de nationale veiligheid.

Obama onder vuur

De bedrijven Facebook, Apple en Google ontkennen meegewerkt te hebben aan toegang van de NSA tot hun servers. Ze zouden zelfs nog nooit van het PRISM-project hebben gehoord. Mark Zuckerberg vindt de NSA-praktijken onacceptabel en zou dit hebben aangevochten. Larry Page van Google roept de NSA op tot meer transparantie. De werkwijze van de NSA is nu niet transparant zodat niemand precies weet hoe en wat de NSA verzamelt. Obama liet weten dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de gegevens en met gezonde scepsis heeft ingestemd met het project dat volgens hem aanslagen heeft weten te voorkomen. 100% veiligheid en 100% privacy is een illusie, zo stelt hij.

Meerdere manieren gegevensverzameling

The Guardian schrijft dat PRISM een onderdeel is van manieren waarop de NSA data verzamelt. PRISM verzamelt data van servers maar er wordt ook data verzamelt uit de infrastructuur van internet zoals in onderstaande slide wordt getoond:

NSA PRISM slide

[Via: The Guardian & NRC]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord