Obama: 'Amerikanen krijgen onvolledig beeld van PRISM'

© CIDimport

Obama: 'Amerikanen krijgen onvolledig beeld van PRISM'

Geplaatst: 18 juni 2013 - 05:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:47

Redactie ID.nl

Volgens Obama, is de informatie over PRISM (de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA) onvolledig. Door de aard van de NSA, kan de werkwijze niet geheel uit de doeken worden gedaan. Hierdoor is het beeld van de praktijken die onder PRISM vallen onvolledig bij het publiek. Dit laat Obama weten in een interview met de Amerikaanse publieke tv-zender PBS.

In het PBS-interview zegt Obama dat de NSA niet zomaar Amerikaanse telefoongesprekken en e-mails inzien indien de FBI geen rechterlijk bevel heeft verkregen.  Er zou geen bewijs zijn dat het PRISM-programma misbruikt is. Maar ja, wie zou er moeten klagen als je niet weet wat er gaande is. Obama zegt dat het een kwestie van afwegen is en dat 100% veiligheid niet gepaard kan gaan met 100% privacy. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat vrijheid is afgezworen. Hij vergelijk het met  de checkpoints op vliegvelden.

Verzoeken Amerikaanse regering

Klokkenluider Edward Snowden die de praktijken van de NSA en PRISM naar buiten bracht, geeft aan dat beperkte toegang tot informatie enkel wordt veroorzaakt door beleid en niet door technische beperkingen. En dat beleid zou nogal wat te wensen over laten. De grote tech-bedrijven hebben inmiddels aangeven hoeveel verzoeken ze hebben gehad van de Amerikaanse regering om informatie over gebruikers vrij te geven. Een verzoek kan om meerdere personen gaan. Zo behelzen de 6.000-7.000 verzoeken aan Microsoft ruim 31.000 accounts.

Facebook: 19.000 verzoeken

Yahoo! : 12000-13000 (tussen december 2012 en mei 2013)

Microsoft: 6.000-7.000 (afgelopen 6 maanden)

Apple: 4000-5000 (tussen december 2012 en mei 2013)

Google en Twitter hebben geen informatie hierover vrijgegeven.

Naar verluidt zou ook de Nederlandse AIVD de data van het PRISM-project gebruiken. Ivo Opstelten wilde daar geen uitspraken over doen.

Obama hoopt meer PRISM-informatie vrij te geven

Obama heeft aan de inlichtingendiensten gevraagd in hoeverre vertrouwelijke informatie toch vrij kan worden gegeven zonder dat het PRISM-programma ondermijnd wordt. Obama is van mening dat wanneer het publiek hun mening puur baseren op de gelekte powerpoint-slides dat ze dan een onvolledig beeld hebben van de werkelijkheid. Wie toch liever niet heeft dat zijn/haar informatie wordt bekenen door PRISM, zijn er alternatieve diensten beschikbaar waar de Amerikaanse inlichtingendienst minder of geen vat op heeft zoals we hier schreven. Een voorbeeld is de DuckDuckGo-zoekmachine die door PRISM het aantal gebruikers zag stijgen.

Jacht op Snowden

Obama laat ook weten dat er een gerechtelijk onderzoek is ingesteld tegen klokkenluider Edward Snowden en mogelijke  uitlevering aan de VS. Snowden zit in Hong Kong omdat hij van mening is dat China een van de weinige landen is die zich niet onder druk laten zetten door de VS (om zijn uitlevering) Snowden zelf heeft geen hoop op een eerlijk proces en vindt dat hij bij voorbaat al beticht wordt van verraad en dat het er niet toe lijkt te doen dat de praktijken van de inlichtingendiensten tegen de grondwet indruisen.

[Via: TNW]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000