Office 2013 vast aan 1 pc [UPDATE]

© CIDimport

Office 2013 vast aan 1 pc [UPDATE]

Geplaatst: 19 februari 2013 - 09:27

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:40

Redactie ID.nl

Koop je nu Office 2013 voor je Windows 7-machine en wil je die later op je nieuwe Windows 8 pc zetten dan kan dat niet. Je dient dan weer opnieuw een licentie te kopen aangezien Office 2013 onlosmakelijk verbonden blijft aan de pc waarop je hem als eerste installeert en registreert.

Microsoft bevestigde aan Computerworld dat Office 2013 inderdaad gekoppeld wordt aan de hardware van de computer waarop het wordt geïnstalleerd, net als de OEM-versies van Windows-besturingssytemen dus maar bij een Office-pakket is de kans groter dat je die op een andere pc zou willen installeren. Eerst Office 2013 verwijderen en dan opnieuw installeren op een andere pc behoort dus niet meer tot de mogelijkheden.

PC met Office 2013 kapot? Dan ook Office 2013 kwijt

In vorige versies van Office kon je een licentie wel overzetten (eens in de 90 dagen indien het geen hardware-crash betreft). Nu staat in de licentievoorwaarden slechts het volgende te lezen: "Our software license is permanently assigned to the licensed computer." Computerworld vroeg Microsoft of het toch mogelijk was in geval een computer gestolen wordt of kapot gaat de licentie over te zetten. Daar wilde Microsoft echter geen commentaar op geven. Het klinkt dus alsof bij het overlijden van je pc je ook afscheid moet nemen van Office 2013. 


De cloud ingejaagd met Office 365

Waarschijnlijk wil Microsoft gebruikers zoveel mogelijk laten overstappen op Office 365 dat niet aan een computer vastzit maar zich in de cloud bevindt. Hoe strict Microsoft zich hier aan gaat houden, moet de praktijk uitwijzen. We kunnen ons voorstellen dat Microsoft zich hiermee ook een beetje zelf in de vingers gaat snijden wanneer er weer een nieuwe versie van Windows uitkomt. Windows-gebruikers die dan Office 2013 op hun systeem hebben staan, zullen minder geneigd zijn over te stappen omdat het direct betekent dat er ook een nieuwe Office-licentie gekocht moet worden op de pc met nieuwe Windows-versie. Wie om deze reden liever nog bij zijn Office 2010 blijft, vindt in ons Office 2010 Toptips artikel nog een aantal handige tips.

[Update 19-02 14:42]

: Volgens Theage.com.eu is er nogal wat verwarring bij Microsoft zelf over de licentievoorwaarden. De ene medewerker zegt dat het zowel op pc als laptop geinstalleerd mag worden, de ander spreekt dit tegen. De PR-afdeling van Microsoft liet ook aan Theage.com.eu weten dat het niet toegestaan het van pc naar pc te verhuizen maar dat er bij een crash van de computer wel een mogelijkheid is het opnieuw te installeren. Mochten zich daarbij problemen voordoen dan kan de gebruiker de technische dienst van Microsoft bellen. De praktijk zal waarschijnlijk moeten uitwijzen of de soep inderdaad zo heet gegeten wordt als zij wordt opgediend.

[Update 21-02-15:32]

: Microsoft heeft via hun Office blog gereageerd op de commotie. Lees meer in het Microsoft reageert op Office 2013-commotie- nieuwsbericht.
 

[Via: Computerworld]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten