Onderzoekers bouwen makkelijke en leuke captcha 2014-08-20T09:13:18

Excel: berekeningen maken met draaitabellen

Breid het geheugen van je Macbook uit met de JetDrive Lite

Onderzoekers bouwen makkelijke en leuke captcha

Puzzel moet websites leuker en veiliger maken

Onderzoekers bouwen makkelijke en leuke captcha

Onderzoekers zijn bezig met een 'leuke' captcha, het systeem waarmee internetters bewijzen menselijk te zijn. De nieuwe captcha's zijn niet alleen goed in het tegenhouden van spam, maar moeten ook leuk zijn voor de gebruiker om op te lossen.

In de nieuwe captcha's moeten gebruikers een klein puzzeltje oplossen, bijvoorbeeld door een bootje te 'parkeren' in een jachthaven of door een hond een bot te voeren. Daarmee wordt het makkelijker, maar ook leuker voor de gebruiker om de puzzel te doorlopen.

Nu te lastig

Captcha's zijn kleine tests die gebruikers moeten invullen voordat zij op webpagina's formulieren kunnen versturen. Op die manier weten websites wanneer iemand een mens is, en worden automatische spambots tegengehouden. Normaal gesproken moeten websitebezoekers een moeilijk leesbaar woord in een tekstveld intypen. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je op Computer Idee de prijspuzzel invult.

Misbruik

Veel gebruikers klagen echter over de captcha's, die vaak te moeilijk leesbaar zijn en daarom lastig in te vullen. Ook worden de captcha's op grote schaal misbruikt door criminelen, die vaak veel geld betalen om captcha's op te laten lossen. Daarom wordt er al jaren gezocht naar een veilig, maar ook praktisch alternatief voor de puzzels. Ze moeten nog steeds veilig zijn, maar ook niet te moeilijk voor de gebruiker om op te lossen.

De nieuwe captcha is veiliger, omdat criminelen het niet automatisch kunnen oplossen. Telkens als zij een puzzel oplossen, is de positie ervan weer net iets anders dan de keer daarvoor.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord