Online privacyschending criminelen wordt zwaar beboet

© CIDimport

Online privacyschending criminelen wordt zwaar beboet

Geplaatst: 1 augustus 2011 - 09:17

Aangepast: 20 september 2022 - 07:36

Redactie ID.nl

Het plaatsen van foto’s en filmpjes van criminelen op het internet wordt vanaf dit najaar zwaar gestraft. Boetes voor het schenden van de online privacy zullen variëren van 25.000 euro tot miljoenen euro’s.

Online privacyschending criminelen wordt zwaar beboet

Het wordt in Nederland strafbaar om foto’s en filmpjes van criminelen op het internet te plaatsen. Om de privacy van de boeven te waarborgen, worden er ‘afschrikwekkende’ boetes opgelegd aan iedereen die toch een foto of video plaatst. Volgens het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is het de taak van politie en justitie om de criminelen op te sporen en niet van particulieren zoals winkeliers en pompstationhouders.

Momenteel is het ministerie van Justitie bezig met het bepalen van de bedragen voor de nieuwe wet. Voor particulieren zou een boete al snel rond de 25.000 euro kunnen liggen, maar voor grotere bedrijven zoals Microsoft, Google en Facebook zouden de boetes wel eens kunnen oplopen tot in de miljoenen euro’s, dit stelt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Het CBP kan naar alle waarschijnlijkheid vanaf aankomend najaar de boetes gaan opleggen, want dan moet de wet klaar zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten