Oplichters buiten ebola-paniek uit met nep e-mails

© CIDimport

Oplichters buiten ebola-paniek uit met nep e-mails

Geplaatst: 22 oktober 2014 - 06:31

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:21

Redactie ID.nl

Verscheidene Amerikaanse instanties waarschuwen voor oplichters die malware verspreiden in e-mails over ebola. Daarin worden bijvoorbeeld preventiepakketten of zelfs geneesmiddelen aangeboden.

Andere mails hopen dan weer je aandacht te trekken met sensationele onderwerpen als 'Ebola, hoe loop je het nu werkelijk op?' en 'Schokkend: Ebola-uitbraak veel ernstiger dan ze je vertellen.' De oplichters doen zich in veel gevallen voor als de World Health Organization, zo schrijft The Verge op basis van veiligheidsexpert Trustware. De e-mails zouden vooralsnog op relatief kleine schaal worden rondgestuurd.

Nederlandse gevallen

Bij de Fraudehelpdesk van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er nog geen Nederlandse versies van de e-mails bekend. Toch laat een woordvoerder weten ze wel te verwachten. "Oplichters laten deze kans zeker niet onbenut. Je ziet het immers vaker op momenten dat er zich rampen afspelen met wereldwijde consequenties. Denk bijvoorbeeld aan de ramp met MH17. Mensen zijn angstig en emotioneel of hopen wat bij te kunnen dragen. En daar wordt op ingespeeld."

De Fraudehelpdesk raadt mensen met vragen of zorgen over ebola aan informatie op te zoeken langs officiële wegen als huisartsen of het Rode Kruis, en niet in te gaan op inkomende e-mailtjes met aanbiedingen van vage adressen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten