Overheid haalt valse DigiD-websites offline 2014-06-11T09:54:53

Hoofdtelefoon-special deel 2: de beste modellen tot de € 200,-

Swiftkey voor Android nu gratis

Overheid haalt valse DigiD-websites offline

Blijf opletten voor phishing-sites!

Overheid haalt valse DigiD-websites offline

De overheid heeft 2 websites offline gehaald die mogelijk op DigiD-gegevens uit waren. Dat meldt de digitale tak van de overheid Logius tegen NRC.next.

De websites zouden niet bewust vragen om DigiD-gegevens, maar waarschijnlijk passief wachten tot burgers hun persoonlijke informatie naar de websites sturen. Om welke websites het gaat, wil Logius niet zeggen. Ze zijn inmiddels niet meer te bereiken.

Digidaanvragen.com

Een derde website, Digidaanvragen.com, staat op het punt offline te worden gehaald, maar Logius kan geen contact leggen met de eigenaren ervan. De servers van de website staan in Turkije. Digidaanvragen.com heeft volgens Logius veel weg van een overheidswebsite, waardoor burgers mogelijk uit zichzelf persoonlijke gegevens naar de site sturen.

Persoonlijke gegevens

Dat dat vaker gebeurt dan gedacht, blijkt uit de ervaringen van ontwerpbureau Digi-D (met een streepje). Dat reclamebureau is al ouder dan de digitale handtekening van de overheid, maar lijdt onder dezelfde naam. Bij Digi-D komen dagelijks tientallen brieven en mails binnen van burgers die hun persoonlijke gegevens naar het kantoor mailen, omdat ze denken dat ze daarmee een DigiD kunnen aanvragen.

Goed opletten

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wijdt vanavond een uitzending aan de zaak. Ondertussen doet u er goed om goed op te letten wanneer u een DigiD aanvraagt - dat kan alleen via www.DigiD.nl.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord