Overheid start proef voor opvolger DigiD

© CIDimport

Overheid start proef voor opvolger DigiD

Geplaatst: 10 februari 2015 - 08:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:23

Redactie ID.nl

De Rijksoverheid is vandaag begonnen met een proef voor eID, een elektronische handtekening die in de toekomst DigiD moet vervangen. Met eID is het mogelijk in te loggen op websites van de overheid met een ID-kaart, maar ook met bijvoorbeeld alleen een bankpas.

De proef werd gestart door het verantwoordelijke Ministerie van Binnenlandse Zaken. Voorlopig werkt eID op een paar overheidswebsites. Het gaat in de eerste plaats om een experiment om te kijken wat welke mogelijke risico's eraan zitten en hoe burgers erop reageren. Later wordt de proef uitgebreid naar meer websites.

Opvolger

eID is bedoeld als opvolger van het huidige DigiD. Het grote verschil is dat de burger zich op meer manieren kan identificeren. Dat kan met een paspoort of identificatiebewijs, maar ook met bijvoorbeeld een bankpas die gekoppeld is aan de gegevens van de burger.

Drankhandel

eID is straks te gebruiken op websites van de overheid, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst om nieuwe toeslagen aan te vragen. Maar het is ook mogelijk voor bedrijven om eID te implementeren, bijvoorbeeld op de website van een slijterij, waar de bezoeker minimaal 18 jaar oud moet zijn.

Onduidelijkheid

Hoewel eID een ambitieus initiatief is, is er nog veel onduidelijk over het systeem. Zo is überhaupt niet bekend of eID DigiD definitief zal vervangen. Daarover moet de overheid nog een beslissing nemen, maar op dit moment kan het project nog steeds stopgezet worden. De ministeries hoopten aaanvankelijk dat eID eind dit jaar zou werken, maar aangezien nu pas met de eerste proeven wordt begonnen lijkt het er niet op dat het op tijd af komt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten