Overheid: Verwijder onze onveilige NL-Alert-app 2020-05-06T10:03:34

Review: Huawei Mate 30 Pro

Toon medeleven op Facebook met nieuwe hug-emoji

Overheid: Verwijder onze onveilige NL-Alert-app

Overheid: Verwijder onze onveilige NL-Alert-app

Minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid raadt gebruikers van de officiële NL-Alert-app aan deze weer van hun toestel te verwijderen. Dit omdat er een datalek in de app is ontdekt.

Begin maart lanceerde de Rijksoverheid een NL-Alert-app als aanvulling op het reeds bestaande NL-Alert-systeem. Gebruikers ervan krijgen een pushmelding zodra er in hun buurt sprake is van een noodsituatie. Dit op basis van de locatiegegevens van het toestel waarop de app geïnstalleerd staat.

Nu blijkt echter dat die informatie doorgestuurd werd naar een 'externe' dienst, zonder dat daarvoor toestemming werd gevraagd. Dat is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en dus is er sprake van een datalek. Er wordt nu gewerkt aan een update voor de app, die 'binnen enkele dagen' klaar moet zijn. Tot die tijd kun je de app het beste verwijderen.

Zonder die app krijg je NL-Alerts overigens nog steeds op de gewoonlijke manier binnen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat 85 procent van de Nederlanders NL-Alerts ontvangt. Dat is dus nog niet iedereen, maar sinds de start in 2015 zijn het er wel telkens meer. Toen betrof het nog 49 procent.

Corona-app

Sinds kort werkt de overheid ook aan een app die het aantal coronabesmettingen beter in kaart moet brengen. Je krijgt een melding als je in de buurt bent geweest van een besmet persoon. Bluetooth zou daarin een rol moeten spelen. Experts uiten hun zorgen over de mogelijke privacyschending door zo'n app. Het datalek in de NL-Alert-app komt voor de overheid dan ook bijzonder ongelegen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord