Overheid wil systeem om drones te hacken

© CIDimport

Overheid wil systeem om drones te hacken

Geplaatst: 20 november 2014 - 09:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:04

Redactie ID.nl

De Nederlandse overheid wil zich beter beschermen tegen drones. Het Rijk onderzoekt daarom diverse mogelijkheden om drones bijvoorbeeld te hacken, te detecteren of zelfs onklaar te maken.

Dat maakt de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bekend. De NCTV gaat daarvoor samenwerken met een aantal bedrijven en organisaties.

Detecteren

De bedrijven konden daardoor voorstellen doen, zoals de mogelijkheid om drones van een afstand te identificeren. Dat kan bijvoorbeeld door het geluid van drones te detecteren.

Database

Ook zijn er projecten die drones willen overnemen van een afstand, om ze zo naar beneden te halen als ze gevaarlijk gedrag vertonen. Dat wil het bedrijf Fox-IT doen door een database te maken met de kwetsbaarheden in de meest voorkomende drones.

Drone-angst

De Nederlandse overheid worstelt al jaren met commerciële drones. Er wordt al tijden geprobeerd om het drone-gebruik te reguleren via wetgeving, maar het is voor veel hobby-drone-gebruikers nog steeds onduidelijk hoe de vork precies in de steel zit.

Terroristische drones

Bovendien is de overheid bang dat drones worden ingezet voor criminele activiteiten, of voor bijvoorbeeld terroristische aanslagen. Een gedegen angst natuurlijk, die het het waard maakt om alle drones kwetsbaar te maken voor een overname door de overheid.

Alle voorstellen van bedrijven worden nu bestudeerd door de overheid. Dat gaat de beste plannen uitkiezen, waarvan de bedrijven een werkend prototype mogen maken. In 2016 worden de systemen naar verwachting geimplementeerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten