Overleden dierbaren ontmoeten in virtual reality

© CIDimport

Overleden dierbaren ontmoeten in virtual reality

Geplaatst: 6 mei 2015 - 06:26

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:36

Redactie ID.nl

Australische gamesontwikkelaars zijn begonnen aan een virtual reality-ervaring waarin je in contact kan komen met een overleden dierbare. Als je wilt, kun je diegene weer ontmoeten als een digitale versie van zichzelf. Dat moet het rouwproces bevorderen.

Het project heet Project Elysium en is allerminst een computerspelletje, aldus de makers ervan. Ze doen mee aan de Oculus VR Jam 2015-wedstrijd. Daar kunnen ze tienduizenden euro's winnen om er verder aan te werken, maar alleen als de jury er genoeg heil in ziet.

De overleden vaders van bedenkers Nick Stavrou en Steve Koutsouliotas staan ten grondslag aan Project Elysium. "Het zou zo leuk zijn om mijn pa weer eens te zien," zegt Stavrou tegen BT.com. "Toen realiseerde ik me dat ik hem gewoon na kan bouwen. Hoe cool zou het zijn als ik weer eens naast hem zou kunnen staan?"

Boodschap achterlaten

Aan de hand van foto's wordt er een 3D-model gemaakt van de overleden persoon. Diegene kan voor zijn of haar overlijden een boodschap achterlaten voor nabestaanden, die in virtual reality dan wordt uitgesproken. Een dromerig landschap op de achtergrond moet ervoor zorgen dat je jezelf ervan bewust blijft dat het maar 'nep' is.

Het klinkt allemaal een beetje luguber. Daar draagt ook onderstaand filmpje aan bij. Stavrou en Koutsouliotas leggen hun project uit terwijl er spookachtige, mysterieuze muziek op de achtergrond klinkt. Wellicht niet de meest verstandige keuze. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten